Tot ce trebuie sa stii despre vinurile dulci
Exista o multime de vinuri dulci excelente pentru incepatori, iar alegerea unuia nu ar trebui sa fie o sarcina dificila. Cunoscatorii tind sa aleaga vinuri seci, pe cand cei proaspat initiati in arta vinului se orienteaza, de regula, catre vinurile dulci mai usoare. Acestea sunt, de regula, albe, insa asta nu inseamna ca cele rosé sau rosii nu pot fi vinificate in dulce.
Strugurii Riesling provin din Germania si dau viata unor vinuri seci sau dulci, avand arome de citrice, mere, pere, piersici, caise si nu numai. Astfel de vinuri pot reprezenta o optiune ideala pentru toti iubitorii, iar pentru incepatori in special cele dulci. Moscato d’Asti , originar din Italia, este un alt vin dulce potrivit pentru incepatori care se poate servi pe post de desert. Aromele sale de migdale sau caise sunt un adevarat deliciu si pot sa cucereasca pe oricine. Merita sa incerci si un pahar de Sauternes, vin dulce obtinut din struguri Sémillon culesi tarziu. Vinificatorii produc vinuri din struguri cu mucegai nobil inca din secolul al XVII-lea, iar vinurile Sauternes sunt fructate, cu gust de mango, caramel si gem, avand note de citrice si ghimbir.
Opteaza pentru un vin rosu dulce produs in Romania de Crama Budureasca si nu vei da gres. Aceasta este gazduita in zona viticola Dealu Mare care este bine cunoscuta pentru calitatea vinului produs. Strugurii beneficiaza de cele mai bune conditii de sol, clima si altitudine, iar experienta oenologului si podgorenilor face diferenta. Una dintre principalele atractii este Cabernet Sauvignon din gama Origini. Strugurii au fost culesi tarziu, la final de noiembrie pentru a putea acumula cantitati mari de zahar, de circa 280 de grame/litru. Vinificarea are loc in dulce pentru obtinerea unui vin de desert cu adevarat special. Maturarea a avut loc pentru o perioada de aproape jumatate de an in baricuri de stejar in vederea obtinerii complexitatii dorite.

Astfel, ne incanta prin culoarea sa rosu rubiniu inchis, cu arome de mure si senzatii ierboase completate de lemnul de stejar afumat. Gustul este de coacaze negre, prune uscate si radacina de raculet. Chiar daca taninurile sunt dulci, acestea sunt ferme si scot in evidenta un final armonios, plin de eleganta. Se poate savura ca atare, fiind un vin de desert foarte bun, dar se potriveste de minune si langa prajituri din ciocolata sau cu fructe. Pentru iubitorii contrastului intre dulce si sarat, vinul se poate combina cu branzeturile. Toate calitatile acestui vin sunt evidentiate atunci cand se serveste la o temperatura intre 16 si 18 grade.
Muscat Ottonel din gama Origini este un alt vin dulce exceptional produs de Crama Budureasca. Strugurii se culeg la finalul toamnei pentru a capata dulceata, aroma si gustul pentru care sunt atat de apreciati, iar vinul obtinut prezinta un potential real de invechire de peste un deceniu. Introdus relativ recent in portofoliul Cramei Budureasca, Muscat Ottonel din gama Origini cucereste prin culoarea sa galbena cu reflexii aurii. Aromele inedite sunt de fagure de miere si flori de faneata, iar gustul catifelat de miere si caise parguite este o adevarata placere. Fiind un vin echilibrat, acesta poate fi servit ca atare pe post de desert, fie alaturi de prajituri pe baza de fructe, care sa nu fie foarte dulci. Pentru ca toate calitatile sale sa fie evidentiate, se recomanda consumul vinului la o temperatura intre 10 si 12 grade.
Alte vinuri dulci poti descoperi in magazinul online al Cramei Budureasca, locul ideal in care sa iti gasesti noul preferat. Merita sa le treci in revista pe toate si sa te lasi cucerit!