Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Top 3 programe de editare video (Maya, DaVinci Resolve si Cinema 4D)

Te afli la început de drum şi nu ştii ce program să foloseşti pentru editarea video? Ei bine, te afli în locul potrivit deoarece pe parcursul acestui articol vom stabili un top 3 programde editare video, făcând aici referire la programele Autodesk Maya, DaVinci Resolve şi Cinema 4D, unele din cele mai bune programe pentru editare video. Vom vorbi despre fiecare în parte, şi în final vom încerca să stabilim care este cel mai bun dintre acestea, aşa că rămâi aproape. În cazul în care lucrezi des cu acest gen de programe sau îți propui în viitorul apropiat să lucrezi cu ele, ar fi ideal sa te orientezi spre investiția în statii grafice pentru editare video, special configurate pentru aceste programe.

davinci

Autodesk Maya

Autodesk Maya reprezintă denumirea unui program destinat animaţiei, modelării şi distribuirea efectelor 3D diferitelor materiale video. De altfel, acestea sunt probabil punctele forte ale programului.

Animaţia 3D a acestui program se aseamănă destul dem ult cu modelarea 3D dacă vorbim despre utilizarea resurselor calculatorului, însă performanţa este dată de către procesorul tău, mai exact de frecvenţa la care lucrează procesorul tău, şi nu nucleele pe care ţi le pune la dispoziţie procesorul. Soluţiile optime pentru a folosi animaţia 3D cu programul Maya sunt reprezentate de către workstation-uri cu un singur procesor, însă cu o frecvenţă cât mai crescută.

Modelarea 3D, care se aseamănă cu animaţia, aşa cum deja am menţionat, presupune crearea, dar şi folosirea diferitelor obiecte, modelarea folosind însă doar nucleul procesorului, să spunem aşa, deci investiţia într-un workstation dual-core, sau chiar cu mai multe nuclee nu reprezintă o ivnestiţie prea benefică, deoarece nu acestea vor aduce acel plus de performanţă.

Pentru randarea video, Maya foloseşte mai multe nuclee de la procesor, tocmai de aceea, performanţa va spori cu cât staţia de lucru pe care o foloseşti este una ce are un procesor puternic din punct de vedere al nucleelor. De altfel, se recomandă şi o placă video dedicată, cât mai puternică.

Aşadar, Maya este unul din programale de top de editare video, însă ce foloseşte în mod “abuziv”, însă benefic, resursele staţiei tale de lucru.

Cinema 4D

Cinema 4D reprezintă denumirea celui de-al doilea program din acest top, fiidn un program ce este destinat în special modelării şi animării 3D, iar, din cauza faptului că este un program complex ce îţi pune la dispoziţie nenumărate funcţii,  vei avea nevoie de o staţie de lucru destul de puternică, pentru ca programul să ruleze cât mai bine, la parametrii optimi.

De exemplu, pentru modelarea 3D, programul foloseşte doar un nucleu de-al procesorului, pe când pentru randarea video programul utilizează mai multe nuclee în acelaşi timp. De altfel, reailzarea mai multor obiecte 3D sau modificarea anumitor obiecte presupune utilizarea unui singur nucleu.

Tocmai de aceea, pentru utilizarea acestui program, la fel ca pentru utilzarea a aproape oricărui program destinat acestui segment, nu există configuraţie ideală, deoarece pentru acţiunile sale, programul utilizează în mod diferit staţia de lucrru. Trebuie să ştii bine pentru ce vrei să foloseşti acest program.

DaVinci Resolve

Iată-ne ajunşi şi la cel de-al treilea program din acest top, şi anume DaVinci Resolve, care putem spune că se poate bate cu cel mai mare rival din acest segment Adobe Premiere Pro, ţinând cont de funcţiile sale şi de tot ceea ce poate oferi utilizatorului.

Ca şi cele două programe de mai sus, şi aceste merge utilizat atât pe Linux, cât şi pe MacOS sau pe Windows. Marele plus al acestui program este acela că are o interfaţă prietenoasă ce poate fi destul de intuitivă pentru cei aflaţi la început de drum.

Spre deosebire de programele de mai sus, cu o staţie de lucru performantă poţi folosi programul şi funcţiile sale la cei mai inalţi parametrii, cu o staţie de lucru puternică.

Singurul minus ar fi acela că nu poţi edita materiale video care să aibă o rezoluţie foarte mare, făcând aici referire la cele Ultra HD. Însă, putem afirma că din cele 3 menţionate, DaVinci Resolve câştigă titlul del “cel mai bun program de editare video”. Atenţie! Ne referim fix la programele menţionate pe parcursul acestui articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *