Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Sfaturi: alegerea unui avocat

Viata ne rezerva atatea momente imprevizibile, placute sau neplacute, dar carora trebuie sa le facem fata si sa le intelegem asa cum sunt. Celor neplacute, de obicei, incercam sa le gasim cumva o rezolvare, atat cat depinde de noi. 

Sunt provocari, de natura personala (despartire, divort), de natura profesionala (incalcarea anumitor drepturi, obtinerea unor drepturi) sau, ceva mai serioase, de natura penala.

Dar, pot exista si provocari interesante, placute, precum obtinerea unei mosteniri, infiintarea unei afaceri. Pentru a gasi solutia cea mai potrivita si pentru a nu ne lupta cu birocratia in mod inutil avem nevoie de asistenta si consultanta juridica, pentru ca drepturile sa ne fie respectate intru-totul.

Alegerea unui avocat care sa-ti ofere asistenta, consultanta si reprezentare este dificila si necesita deosebita atentie.

Un avocat iti poate schimba cursul vietii. Decizi daca schimbarea va fi cea pe care ti-o doresti sau, dimpotriva, cea pe care nu ti-o doresti.

Ce anume trebuie sa-ti influenteze decizia? Cum decizia pe care o vei lua va fi potrivita sau nu?

Raspunsul este alegerea unui avocat bun pentru solutionarea favorabila a problemei cu care te confrunti. Fiecare profesionist din acest domeniu este specializat pe un anumit segment. Sunt foarte putini avocati care stapanesc foarte bine mai multe segmente, si chiar si acestia sunt pasionati mai mult de un anumit segment. Ideal este sa colaborati cu un avocat care se ocupa doar cu cazuri similare cu cel cu care va confruntati.

Un caz in instanta, sau o situatie in care ai nevoie de consultanta juridica pentru un act de instrainare sau de succesiune. Un litigiu la locul de munca sau incalcarea drepturilor de catre angajator etc., are nevoie de un avocat competent, adica are nevoie de cel mai important pas in rezolvarea situatiei.

In fiecare domeniu de activitate sunt oameni competenti si mai putin competenti. La fel si in domeniul juridic, sunt avocati buni si mai putin buni, dar daca stii sa-l alegi pe cel potrivit, rezolvarea problemei tale are sanse mari sa aiba loc.

Un avocat bun trebuie sa cunoasca toate detaliile situatiei tale pentru a stii ce caz preia. Doar asa se va putea implica deplin si va lupta pentru o solutionare favorabila tie. 

Sansele de castig cele mai mari vor fi atinse doar daca alegeti sa colaborati cu un avocat care este pasionat de aceasta profesie. De aceea unii tineri din profesie au rezultate incredibile, pentru ca sunt la inceput de drum si isi doresc sa inregistreze cat mai multe rezultate remarcabile.

Cum alegi cel mai bun avocat pentru tine?

  1. Verifica daca este inscris in barou. Este obligatorie exercitarea profesiei doar daca sunt inscrisi in barou.
  2. Alege un profesionist care va dori sa cunoasca toate detaliile cazului. Chiar de la prima intrevedere este necesar ca avocatul sa-ti adreseze tot soiul de intrebari pentru a sti daca este de competenta lui si daca exista sanse de solutionare favorabila.
  3. Cere pareri, preferabil de la fosti clienti in cazuri similare cu al tau. Daca este posibil, cat mai multi. Cu cat primesti feedback din partea mai multor persoane, cu atat iti poti construi o opinie. Desigur, nu trebuie sa fie unicul criteriu de alegere.
  4. Verifica profilul pe platformele de socializare. Vei gasi pareri, comentarii, aprecieri etc. Sigur ca vor fi si comentarii rautacioase care nu au la baza neaparat adevarul despre acea persoana, dar mai bine sa ai in vedere toate detaliile.
  5. Onorariul. In functie de bugetul tau, alege un avocat bun. Posibil ca onorariul perceput sa fie mare, dar si solutia are sanse sa fie favorabila tie. 
  6. Alege un avocat din localitate sau care se afla la mica distanta de tine. Nu este neaparat un criteriu de selectie, dar poate ca va fi nevoie sa te deplasezi frecvent la biroul acestuia.
  7. Implicarea serioasa in cazul tau. Daca inca de la inceput va dori sa cunoasca toate detaliile, daca simti ca isi va asuma responsabilitatea, atunci este avocatul de care ai nevoie.

Indiferent de motivul pentru care apelezi la serviciile unui avocat, nu trebuie sa uiti ca un avocat nu este Dumnezeu. Va incerca sa gaseasca cea mai buna solutie, cel mai bun rezultat, dar nu iti poate garanta succesul. 

O solutionare favorabila depinde de mulți factori. Aici gresim foarte multi dintre noi. Ne inchipuim ca apelarea la un avocat garanteaza solutionarea problemei in favoarea noastra. Dar nu asa stau lucrurile mereu. Trebuie sa constientizam acest lucru, indiferent cat de greu ar fi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *