Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

RMN | Ce trebuie sa stii despre efectuarea acestei investigatii

Afla mai multe despre RMN de la specialisti

rmn

Imagistica prin rezonanta magnetica, cunoscuta si sub numele de RMN, este o metoda de imagistica utilizata in medicina, in special in scopuri de diagnostic. Aceasta implica utilizarea campurilor magnetice si a undelor radio pentru a vizualiza organele si tesuturile interne ale corpului. Cu ajutorul acestei investigatii se pot obtine imagini clare ale diferitelor regiuni ale corpului, care joaca un rol important nu doar in diagnostic, ci si in observarea evolutiei bolii sau a evolutiei efectelor tratamentului.

Analiza RMN este rapida, non-invaziva, nedureroasa pentru pacient. Difera de tomografia computerizata prin faptul ca nu utilizeaza raze X sau radiatii ionizante.

Cum functioneaza un aparat RMN?

Aparatele RMN sunt mari si de forma cilindrica. Acesta creeaza un camp magnetic foarte puternic in jurul pacientului. Alaturi de undele radio, campul magnetic modifica aranjamentul natural al atomilor de hidrogen din organism. Se genereaza un camp magnetic si unde radio sunt trimise la scaner. Aceste unde radio ajung la nucleele din corpul pacientului, schimbandu-le pozitiile normale. Cand revin in pozitia corecta, trimit semnale radio, iar semnalele primite de computer le analizeaza foarte eficient si folosesc formule matematice pentru a le converti in imagini 2D sau 3D. In cele din urma, pe monitorul RMN apare o imagine a unui organ.

Care sunt principalele constatari ale unui RMN?

Acest dispozitiv RMN este o solutie eficienta pentru pacientii cu:

  • Boli ale creierului (accident vascular cerebral, tumora);
  • Tulburari ale coloanei vertebrale (hernie de disc, maduva spinarii sau spondiloza;
  • Tulburari musculo-scheletice (menisc sau ligamente rupte, artrita);
  • Boala tumorala (cancer).

Poate RMN sa detecteze cancerul?

RMN-ul 1.5T permite radiologilor sa distinga mai precis boala benigna de cea maligna, cea din urma putand fi detectata mai devreme. Cele mai recente cercetari profesionale arata ca RMN-ul 1,5T este foarte eficient in detectarea cancerului de prostata si de san si poate vedea tumorile canceroase cu dimensiuni milimetrice.

  • Medular sau vertebre;
  • Tulburari musculo-scheletice (menisc sau ligamente rupte, artrita);
  • Boala tumorala (cancer).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *