Mituri frecvente despre inlocuirea ferestrelor termopan
1. Nu poti sa inlocuiesti ferestrele termopan in timpul iernii – Fals
Pentru ca iarna poate fi extrem de rece, te gandesti ca nu poti inlocui ferestrele, asa-i? Cu toate ca acest lucru pare logic, inlocuirea ferestrelor in timpul iernii nu ar trebui sa fie o problema atat de mare. In realitate, un specialist te va ajuta sa iei toate masurile de precautie pentru inlocuirea ferestrelor termopan (https://www.bzi.ro/ce-trebuie-sa-faci-daca-ai-mucegai-la-ferestre-3797579) in timp util, astfel incat interiorul sa fie protejat de frigul extrem.
In primul rand, camerele in care se lucreaza pentru inlocuirea termopanelor vor fi inchise de restul casei, pentru minimizarea schimbarilor de temperatura. Apoi, echipa de lucru va lucra rapid si eficient. De obicei, un membru al echipei va lucra in interior si unul in exterior, pentru ca totul sa decurga eficient si sigur. Casa va fi expusa temperaturilor reci timp de circa 10 minute, cat timp ferestrele vechi sunt indepartate si inlocuite cu cele noi. Lucrarile de finisare sunt finalizate atunci cand interiorul este deja protejat impotriva frigului.
2. Ferestrele inlocuite sunt diferite de cele noi – Fals
Exista foarte putine diferente in instalarea ferestrelor de inlocuire fata de ferestrele termopan noi. Sigur, exista o usoara diferenta in procesul de instalare a ferestrelor din lemn, in comparatie cu cele din vinil sau aluminiu. Procesul este diferit in functie de tipul de inlocuire al cadrului – daca e vorba de o inlocuire completa sau de o inlocuire a insertiei. Mai exact, in cazul ferestrelor din vinil sau aluminiu, trebuie indepartata rama si canatul, ceea ce inseamna ca se inlocuieste complet cadrul. In cazul inlocuirii ferestrelor din lemn, rezultatul este acelasi – o alta fereastra va fi instalata, doar ca procesul este usor diferit.
3. Ferestrele termopan nu pot avea nici influenta asupra eficientei energetice – Fals
Expertii estimeaza ca pana la 70% din energie se pierde prin ferestre si usi, iar 90% din aceasta pierdere de caldura are loc chiar prin sticla. Iata cateva sfaturi simple pentru atunci cand alegeti ferestrele termopan de inlocuit.
Alegeti ferestre „Low-E”, cu emisivitate scazuta, pentru ca acestea va protejeaza mobilierul impotriva deteriorarii din cauza razelor UV. In plus, ele ajuta la retinerea caldurii.
Gazul argon este mai dens decat aerul, iar adaugarea acestuia intre geamurile ferestrelor termopan cu doua folii sau trei folii de sticla poate imbunatati simtitor izolatia.
Ferestrele Low-E cu gaz argon elimina curentii de aer care apar atunci cand se intalnesc temperaturi diferite, reducand astfel sumele de pe facturile lunare la curent.
4. Ferestrele din lemn sunt cele mai bune – Fals
Cu toate ca lemnul a fost candva materialul preferat pentru ferestre, azi lucrurile nu mai sunt chiar asa. Noile ferestre termopan din vinil sunt catalogate de specialisti a fiind superioare lemnului din mai multe puncte de vedere. In timp ce lemnul tinde sa se umfle din cauza umezelii si sa putrezeasca (astfel apare si se dezvolta mucegaiul), ferestrele din uPVC sunt rezistente la apa, sigure si eficiente. Un avantaj suplimentar, este ca ele nu necesita intretinere regulata, ca in cazul ferestrelor din lemn.