Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Fabrica de nutreturi combinate de la Babeni, o investitie de milioane de euro

O zootehnie moderna este de neconceput fara utilizarea furajelor combinate, datorita multiplelor avantaje rezultate in urma folosirii lor. Foarte multi crescatori de pasari si animale stiu ca pentru a obtine performante superioare (spor in greutate crescut, productie mare de oua) nu este suficient sa hraneasca animalele cu un amestec de concentrate.

Prin urmare, trebuie sa se faca diferenta intre un amestec simplu de ferma, format cu predilectie din cereale, eventual un furaj proteic si un nutret combinat.

Nutretul combinat este un amestec complex, complet si omogen de materii prime de origine vegetala, animala, microorganica, vitamine, saruri minerale si alti aditivi furajeri. Mai exact, este vorba despre amestecuri nutritive in care intra materii prime energetice, proteice (vegetale si animale), substante minerale, vitamine si diferiti aditivi (biostimulatori, enzime, medicamente) in proportii care permit obtinerea unei hrane complete si echilibrate corespunzatoare cerintelor nutritionale ale animalelor.

Nutretul combinat reprezinta un produs industrial care se prepara dupa anumiti parametri tehnologici, in functie de cerintele diferitelor specii si categorii de animale.

Una dintre fabricile importante de nutreturi combinate este cea de la Babeni, detinuta de Grupul Carmistin. Este vorba despre o fabrica cu o capacitate de productie de 20 t/h, care va creste la 30 t/h in urma unui proiect de investitii, avand urmatoarele unitati de depozitare: Depozitele de la Dragasani, Silozurile de la Babeni, Depozitele de la Babeni. Capacitatea totala de depozitare a Fabricii de Nutreturi Combinate Babeni este de 40.000 tone.

Terenul arabil detinut de grupul Carmistin insumeaza in jur de 5.500 ha, localizate predominant in  Dinculesti, judetul Valcea si Baba Ana, judetul Prahova. Amplasarea este una strategica, in sudul Romaniei, beneficiind de soluri de cea mai buna calitate. Culturile primare sunt graul, porumbul, rapita si lucerna.

In ultimii ani, compania a investit aproximativ 2 milioane de euro in echipamente si utilaje agricole, pentru a spori eficienta procesului de recoltare, ajungand la o investitie totala de 4 milioane de euro total investit in utilaje agricole.

Alte investitii vor viza zona de agricultura controlata, unde vom ajunge la cca. 1000 ha terenuri irigate. De asemenea, ne focusam catre irigatii si  agricultura bio, unde deja cca. 20 % din suprafetele de teren pe care le lucram se afla in perioada de conversie catre cultura ecologica.

Fabrica a fost modernizata in anul 2013, prin programul FEADR, in urma caruia toata linia de productie a fost inlocuita cu una de origine germana BUHLER.

Fabrica realizeaza furaj de tip faina, brizura si granula pentru orice specie si categorie de animal. Fabrica opereaza cu un numar de 2 granulatoare cu o capacitate nominala de 20 de tone/h , urmand sa crestem capacitatea la 30 tone/h, in urma unui proiect de investitii in curs de implementare.

         Mai mult, in prezent, sunt realizate imbunatatiri pentru a construi 14 noi silozuri din metal, cu o capacitate de 100 de tone fiecare, pentru a inlocui cele 6 silozuri metalice existente utilizate pentru depozitarea produsului final de alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *