Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Ce sunt transpaletii electrici si cum te pot ajuta acestia?

Fie ca ai o companie de transport de marfuri, un magazin mare sau depozite de marfuri, transpaletii iti vin in ajutor. Acestia sunt echipamente de ridicat si transportat marfuri paletizate. Deci, in ciuda exemplelor de mai sus, transpaletii te ajuta in orice domeniu care necesita ridicarea si transportarea paletilor.

Dar ce sunt mai exact transpaletii electrici? Cum te pot ajuta acestia si cand e indicat sa achizitionezi unul sau mai multe? 

Scopul articolului este sa iti raspunda la aceste intrebari. Am incercat sa-ti oferit cat mai multe raspunsuri la eventualele intrebari care pot aparea inainte de a face o astfel de achizitie.

Ce sunt transpaletii electrici?

In functie de forta depusa pentru ridicat si transportat, transpaletii sunt: manuali, semi-electrici si electrici.

Transpaletii manuali sunt cea mai mica si de baza categorie. Operatorul actioneaza un maner cu sistem hidraulic ce ridica paletii, apoi poate sa ii transporte la locul dorit. Acestea nu au o capacitate mica, iar cele doua furci nu se ridica prea mult.

Sunt relativ ieftine si nu necesita o mentenanta mare, deci multe persoane apeleaza la ele. Dezavantajul este ca operatorul depune toata munca, iar productivitatea scade odata ce acesta oboseste.

Transpaletii electrici, in schimb, au o baterie reincarcabila care face munca. Cei semi-electrici folosesc tot sistemul hidraulic pentru ridicarea paletilor, la fel ca cei manuali. Diferenta este ca transportul marfurilor este actionat electric. Transpaletii electrici folosesc electricitatea pentru a actiona in ambele situatii.

Fata de cei manuali,  transpaletii electrici sunt de obicei mai mari si au mai multe functii. Astfel, operatorii au nevoie de antrenament supravegheat pentru a-i folosi.

Transpaletii electrici se impart si in functie de modul de utilizare:

  • Transpaleti electrici in care operatorul sta cu picioarele pe podea, fie in spatele sau intr-o parte fata de transpalet. Au o capacitate de ridicare intre 2000 si 2700 de kg, fiind perfect pentru marfurile grele. In plus, este destul de mic incat sa incapa in locuri mai stramte. E recomandat sa se foloseasca pentru distantele medii si in depozite obisnuite.
  • Transpaleti electrici in care operatorul sta pe o platforma speciala. Este similar cu cel descris anterior, insa este mai mare si mai greu. Poate ridica intre 2700 si 3600 de kg. E recomandat sa se foloseasca la marfuri grele si in depozite mari.
  • Transpaleti electrici pentru teren accidentat/off-road. Tot pe baza de baterie reincarcabila, acest tip vine cu cauciucuri durabile si o structura mai puternica. Astfel, operatorii pot transporta marfuri dintr-un depozit in altul fara probleme. E recomandat sa se foloseasca pe santiere sau pe suprafete neuniforme.

Avantajele transpaletilor electrici

Transpaletii electrici vin la pachet cu o lista lunga de avantaje, pe care antreprenorii care lucreaza in domeniu depozitarii si a manipularii de materiale le cunosc foarte bine. Dintre cele mai importante astfel de avantaje amintim:

  • Productivitate crescuta

Fata de echivalentul lor manual, transpaletii electrici sunt mai costisitori. De asemenea, consuma curent electric. Iar in cazul unor daune, piesele de schimb sunt mai greu de gasit si mai scumpe. Insa, pe termen lung, acestia iti genereaza mai multi bani.

Cum? Prin productivitate crescuta. Operatorii nefiind nevoiti sa depuna atat de multa munca, iar transportul marfurilor paletizate se face mai rapid si mai usor. Astfel, la finalul zilei, desi investesti mai mult, produci mai mult.

  • Flota mai mica

Daca detii mai multe depozite sau magazine, ai nevoie de o flota de transpaleti. Ei bine, nu e necesar sa investesti intr-un numar mare de transpaleti manuali pe care ii depozitezi cu greu. Poti investi in mult mai putini transpaleti electrici. Astfel, productivitatea ramane aceeasi, dar ai mai putine echipamente cu care sa iti bati capul.

  • Mai ergonimic

Daca operatorii transpaletilor manuali se plang de diferite dureri (de spate, de umar), atunci e timpul sa investesti intr-unul electric. Mai putine accidente legate de locul de munca inseamna mai putine probleme pentru tine.

  • Sisteme bine gandite

Un transpalet manual e directionat in totalitate de catre operator. Astfel, singurul lucru care poate preveni un accident este tot operatorul. Transpaletii manuali, in schimb, pot avea o serie de sisteme pentru a preveni accidentarile. Unele sunt limitarea controlata a vitezei, oprire si frana de urgenta si pompa hidraulica actionata electric.

Acum stii de ce sa alegi transpaleti manuali pentru afacerea ta! Tine minte, pentru orice nevoie legata de ridicat si transportat marfuri paletizate pe care o ai, exista un transpalet care sa o rezolve.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *