Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Cat de greu este sa absolvi o scoala pentru permisul de barca?

Planeta este acoperita de apa in proportie de 70%, ceea ce deschide nenumarate posibilitati de aventura si cunoastere a unor locuri noi. Experientele de care ai parte ca navigator sunt cu totul deosebite, dupa cum marturisesc cu maxima incantare toti cei care au absolvit o scoala pentru permisul de barca.

Cat de greu este, insa, sa devii navigator? Ai oare nevoie de mult timp sau de abilitati cu totul deosebite? Ei bine, nu neaparat! Dorinta de a trece prin experiente noi si de a invata sa navighezi reprezinta tot ceea ce este necesar, pentru inceput! De restul se vor ocupa instructorii experimentati de la o scoala permis barca. Iata cum se petrec lucrurile!

Cum se desfasoara un curs pentru incepatori?

Daca nu ai deloc experienta in ceea ce priveste navigatia, atunci va trebui sa urmezi un curs pentru obtinerea permisului clasa C, D si S. Clasa C iti ofera dreptul de a conduce o ambarcatiune cu motor pe mare, insa numai pana la o distanta de cel mult 6 mile nautice de coasta. Clasa D permite navigarea unei barci cu motor de-a lungul apelor interioare, precum lacuri, rauri sau canale navigabile, Dunarea si Delta Dunarii. Ultima, dar nu cea din urma, clasa S este dedicata exclusiv conducerii ambarcatiunilor cu vele.

Cursurile organizate de scoala pentru permisul de barca SetSail.ro, spre exemplu, dureaza 4 zile si se desfasoara la Limanu/Mangalia. Programul este intens si contine atat teorie, cat si practica, astfel incat, in final, fiecare cursant sa detina toate cunostintele necesare si sa stie sa le aplice, in functie de orice situatie care se iveste atunci cand se afla pe ape.

In prima zi, are loc insusirea unor cunostinte de baza despre marinarie in general, despre constructia navei, motoare, instalatii, termeni marinaresti si chiar noduri marinaresti. Are loc familiarizarea cu ambarcatiunea si, de asemenea, sunt oferite primele notiuni despre barcile cu vele. Seara este dedicata socializarii, la Club BBQ Point SetSail.

A doua zi, aspectele teoretice se refera la manevra navei, legislatie, „vitalitatea” ambarcatiunii si notiuni de salvare a vietii pe mare. Tot atunci, este sustinut testul psihologic pentru permisul de barca de categoria C, D si S. Activitatea practica desfasurata in aceasta zi consta in executarea unor manevre portuare, precum plecari de la cheu, andocare, iesire si intrare in port.

Ziua a treia este dedicata aproape integral navigatiei. Sunt insusite elemente de navigatie cu vele, manevre executate in larg, volte, actiuni de ridicare si coborare a velaturii. Are loc o expeditie nautica in cadrul careia este explicata manevra om la apa. Se realizeaza inclusiv navigatie de noapte, pana la orele 24:00. Tot in aceasta zi, la scoala pentru permisul de barca este sustinuta si o proba practica, in prezenta unui reprezentant al Autoritatii Navale Romane, in vederea obtinerii documentului necesar.

Dupa practica intensiva din ziua anterioara, a patra zi este rezervata in special teoriei. Sunt studiate diferite legi care reglementeaza regimul apelor, activitatea din navigatia civila, regimul juridic al apelor, dreptul de arborare a pavilionului, inmatricularea ambarcatiunilor si obtinerea certificatului de conducator al unei ambarcatiuni de agrement. Are loc si testarea propriu-zisa pentru obtinerea permisului.

Astfel, in 4 zile intense petrecute la o scoala pentru permisul de barca, obtii atat cunostintele teoretice si practice, cat si documentele necesare pentru a putea sa iti conduci ambarcatiunea, oferindu-ti posibilitatea unor aventuri de neuitat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *