Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Care sunt pașii pentru obținerea de daune morale în cazul unui accident

Dacă ați fost implicat într-un accident de mașină, șansele sunt că ați suferit unele răni pentru care ați avut nevoie de îngrijiri medicale destul de substanțiale. Totuși, rănile par minore în comparație cu durerea intensă pe care o simțiți. Este absolut firesc să credeți că aveți dreptul de a fi despăgubit, nu doar pentru facturile medicale, dar și pentru agonia prin care treceți. Este ceea ce s-ar numi despăgubire pentru daune morale. Totuși, există o mare problemă în primirea acestor despăgubiri, și anume dacă accidentul a fost provocat din propria vină. Oare aveți dreptul la despăgubiri pentru daune morale în cazul unui accident rutier dacă personal ați provocat accidentul?

Ce înseamnă daune morale?

În cazurile de vătămare corporală, daunele morale se referă la un anumit tip de daune pentru care o victimă poate primi despăgubiri. Din punct de vedere legal, daune morale înseamnă suferință fizică, emoțională și mentală cauzate de un accident. Mai precis, daunele morale includ durerea fizică din cauza rănilor, cum ar fi oase rupte, arsuri, dureri sau vânătăi, dar includ și durerea emoțională, cum ar fi depresie sau jena cauzată de cicatrici sau de alte răni foarte vizibile. Aceste daune, de altfel, pot fi permanente sau temporare și pot să nu fie evidente chiar imediat de la accident. În multe cazuri, devin din ce în ce mai intense la ceva timp de la accident.

Durerea și suferința sunt, de obicei, considerate parte din daunele generale recuperabile dintr-o înțelegere a unei companii de asigurări sau într-un proces. Totuși, dacă ați fost implicat într-un accident auto de care sunteți răspunzător, compania de asigurări nu va plăti pentru daunele morale. 

Ce tip de daune acoperă compania de asigurări?

Dacă ați suferit un accident de mașină de care sunteți răspunzător, compania de asigurări vă va plăti pentru cheltuielile medicale și probabil, pentru alte cheltuieli, conform specificului poliței, dar nu va achita pentru daunele morale.

Lucrurile se complică puțin dacă ați fost implicat într-un accident de mașină și ați suferit daune, iar accidentul este parțial din propria vină și parțial din vina celuilalt șofer. În acestă situație, totul depinde de modul în care s-a produs accidentul, fiind necesar să apelați la un avocat accidente rutiere, deoarece acesta poate decide starea în care vă aflați la momentul producerii accidentului. De exemplu, dacă vă aflați într-o stare de neglijență contributivă, nu veți putea să recuperați nicio daună, inclusiv daune morale, indiferent de cât de mult sau cât de puțin vinovat sunteți. Dacă avocatul decide că vă aflați într-o stare de culpă comparativă, este posibil să primiți despăgubire pentru daune, inclusiv daune morale.

Într-o stare de culpă comparativă, o parte într-un accident este răspunzătoare pentru daunele aduse celeilalte părți proporțional cu gradul de culpă al acesteia. Dacă vă aflați într-un accident în care sunteți determinat să fiți 80% de vină, iar celălalt șofer este 20% de vină, aveți dreptul de a încasa daune, inclusiv daune morale, împotriva celuilalt șofer, dar reduse la 20% din daunele totale. Mai există și situația în care puteți fi mai vinovat pentru un accident decât celălalt șofer cu un procent foarte mic, de exemplu 51%. În acest caz, nu veți putea colecta daune împotriva celuilalt șofer. Dacă, pe de altă parte, celălalt șofer este mai vinovat, puteți primi despăgubire pentru daune, inclusiv daune morale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *