Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Când este recomandată implantarea unui defibrilator cardiac?

Defibrilatorul cardiac este un dispozitiv de mici dimensiuni implantat la nivelul pieptului pentru a ajuta la reglarea ritmului cardiac neregulat (aritmia).

Chiar dacă mărimea defibrilatorului este una destul de mică, aceasta conține totuși o baterie și un computer prin care monitorizează constant bătăile inimii. Dacă acestea devin haotice atunci computerul emite impulsuri electrice către inimă pentru a readuce la normal ritmul cardiac.

De ce este recomandată implantarea unui defibrilator cardiac?

Inima este împărțită în patru camere, două superioare (atrii) și două inferioare (ventricule) care se relaxează și se contractă într-un anumit ritm pentru a pompa eficient sângele în întregul organism.

Acest ritm este controlat de impulsuri electrice prezente la nivelul inimii. Atunci când aceste impulsuri sunt dereglate, inima nu mai poate pompa eficient sângele în întregul organism, fapt care poate duce la complicații severe sau chiar fatale în anumite cazuri.

Deoarece aritmiile pot fi de mai multe tipuri și pot varia în funcție de severitate, există mai multe opțiuni terapeutice care pot fi alese în funcție de fiecare caz în parte, cum ar fi tratament medicamentos, proceduri neinvazive, tehnici minim invazive sau intervenții chirurgicale.

În cazul defibrilatorului, acesta este folosit pentru a monitoriza constant ritmul cardiac și în funcție de tip, poate fi programat pentru mai multe funcții cum ar fi:

  • Pacing anti-tahicardie – funcție folosită pentru cazurile în care ritmul cardiac este prea accelerat;
  • Cardioversie – funcție folosită pentru ritmul anormal, defibrilatorul eliberând un soc electric care se suprapune peste bătăile inimii, readucând astfel la normal ritmul cardiac;
  • Defibrilare – pentru cazurile în care bătăile inimii sunt extrem de rapide și care pot duce la evenimente fatale, dispozitivul administrând în această situație un curent mai mare de energie pentru a restabili ritmul cardiac normal;
  • Stimulare în caz de bradicardie – funcție folosită pentru bătăile rare de inimă, defibrilatorul eliberând în acest caz mici impulsuri electrice pentru a readuce bătăile înapoi în limite normale.

Când este recomandată implantarea unui defibrilator cardiac?

Medicul specialist poate recomanda implantarea unui defibrilator cardiac dacă prezinți semne și simptome asociate cu un anumit tip de aritmie și anume tahicardie ventriculară, sau dacă prezinți una dintre problemele de mai jos:

  • Fibrilație ventriculară, caracterizată prin pomparea haotică a sângelui în organism;
  • Inima slăbită fie din cauza unui istoric medical de boli cardiace fie din cauza unui infarct miocardic suferit în trecut;
  • Cardiomiopatie hipertrofică, afecțiune caracterizată prin îngroșarea anormală a mușchiului cardiac (miocardul);
  • Malformații congenitale cardiace;
  • Insuficiență cardiacă;

Indicațiile implantării unui defibrilator cardiac se împart de regulă în doua categorii și anume: profilaxie primară, care previne evenimentele nedorite înainte de orice episod și profilaxie secundară, care previne evenimentele după ce s-a produs deja un episod nedorit.

Ca urmare, implantarea unui defibrilator cardiac poate fi indicată:

  • Pacienților care au avut deja un episod de oprire cardiacă;
  • Pacienților cu istoric medical de infarct miocardic;
  • Persoanelor cu boli cardiace structurale;
  • Displazie aritmogenă de ventricul drept etc.

Cum este implantat defibrilatorul cardiac?

Implantarea dispozitivului se realizează printr-o procedură minim invazivă care implică fixarea defibrilatorului sub piele sau sub mușchiul pectoral, sondele acestuia fiind apoi ancorate de țesutul cardiac prin folosirea unor tuburi flexibile numite catetere.

Deoarece procedura este minim invazivă iar inciziile realizate sunt de mici dimensiuni, implantarea defibrilatorului beneficiază de o recuperare rapidă și timp scurt de internare, în funcție de evoluția fiecărui caz în parte.

Dacă ești de părere că suferi de aritmie și te interesează procedura de implantare a unui defibrilator cardiac, află că această opțiune nu este recomandată tuturor persoanelor. Discută în schimb cu medicul tău de familie sau programează-te la un centru specializat de lângă time, pentru a afla dacă ești eligibili pentru o astfel de intervenție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *