Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Află scurta istorie a artei textile

În fiecare zi intrăm în contact cu materiale constituite din fibre textile. De la haine pe care le purtăm până la obiectele cu care decorăm locuința noastră.

La început foloseam materiale textile pentru partea funcțională dar astăzi întregi industrii se axează mai mult pe design.

Arta textilă probabil e cea mai veche formă de artă alături de picturile din peșteri și olărit. Antropologi estimează că acest tip de artă se practica în urmă cu 100000-500000 de ani în urmă.

Se folosea blana animalelor, piele, frunze și altele pentru a face obiecte vestimentare în primă fază. Evident totul era făcut de mână. La început se răsucea blana animalelor și fibre din plante și se transformau în fire. 

Acest obicei străvechi manual se practică în unele sate românești și astăzi cu lâna de oaie. Este un proces migălos pe care mulți dintre noi l-am văzut la bunica.

Din acest motiv hainele în trecut erau scumpe dar și aveau o durată de folosire mare. Deși îmbrăcămintea era principalul tip de artă textilă odată cu trecerea anilor clasele nobile își decorau podelele cu covoare și perețiI cu tot felul de țesături atrăgătoare.

Timpul a trecut și ca mai toate domeniile odată cu revoluția industrială a început fabricarea hainelor la scară. Acest lucru a dus la scăderea prețurilor și creșterea consumului de astfel de articole.

În ziua de azi termenul de artă textilă se referă mai puțin la funcționalitate și mai mult la design. Arta textilă este un concept artistic și stilistic departe de bijuteria clasică. Astfel sunt prezente comunități și la noi în țara de unde poți achiziționa diverse forme de artă textilă și alte forme. 

Astfel acest tip de artă o regăsim în diverse forme cum ar fi cusutul, tricotatul, croșetatul sau croitoria și din ce în ce mai rar țesut la război.

În ziua de azi aceste opere de artă textile și altele le putem vedea pe diferite site-uri precum comunitatea artiștilor Art-gift. Le mai putem vedea în diferite expoziții tematice și diferite prezentări de modă fastuoase.

Orașe celebre pentru prezentările de modă în lume  sunt: Paris, New York, Londra, Los Angeles, Roma, Milano, Barcelona, Berlin, Madrid, Tokyo etc.

Nu-ți mai rămâne decât să creezi chiar tu o astfel de capodoperă textilă sau să participi la o expoziție ori prezentare de modă pentru a le admira.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *