Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

211 ani de la nașterea lui Carol Popp de Szathmary

La 11 ianuarie 1812, la Cluj, se năștea Carol Popp de Szhatmary. Fiu al lui Daniel Szhatmary, pastor reformat și al Suzanei Vass, micul Carol a studiat la Cluj, unde și-a luat și numele Popp. A studiat la școala unde lucra tatăl lui, Colegiul Reformat din Cluj, apoi Dreptul, lucrând la Sibiu. Are o idilă Cu Marițica Văcărescu-Ghica, soția Spătarului Ghica și a doua soție a domnitorului Gheorghe Bibescu din Țara Românească, ocazie cu care vine în 1831 aici și începe să deseneze costumele populare românești.

Aici a făcut portretul pianistului Franz Liszt, pe al domnitorului Bibescu, al Marițicăi Ghica. În 1849, fratele lui Bibescu, Barbu Știrbei îl ia pe Carol Pop de Shzatmary și îi comandă picturi de mari dimensiuni de la încoronarea sa.

Studiază ulterior la Viena și la Roma se simte atras de dagherotipie, precursoare a fotografiei și de litografie. Carol Popp de Szhatmary a realizat imagini din Războiul Crimeii fiind primul fotograf român și în top 10 fotografi ai Europei. A realizat portretele deputaților din Dieta Transilvaniei și a realizat o hartă topografică a României la 1860.

Din 1859, a devenit fotograf-pictor oficial al Domniei. A realizat volume fotografice din Transilvania și din România. Atelierul său a fost vis a vis de Biserica Sărindar, azi în zona Cercului Militar, pe Calea Victoriei.

A fost de mai multe ori decorat și a murit la 3 iunie 1887 la București,

Articolul 211 ani de la nașterea lui Carol Popp de Szathmary apare prima dată în Stiri din Ardeal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *