TOP 8 cele mai utilizate materiale de printare 3d
Materiale care oferă textură și culori reale
Cel mai bun material de imprimare 3D pentru orice lucrare depinde în principal de aplicația dorită. Materialele de imprimare 3D oferă atribute variind de la proprietăți mecanice superioare la textura și culori reale.
Materiale termoplastice comune
Termoplastele sunt utilizate în multe aplicații diferite, de la bunuri de larg consum până la piese de producție, și alcătuiesc unele dintre cele mai populare materiale de imprimare 3D. Termoplastele imprimate 3D sunt ideale pentru aplicații industriale precum prototipare rapidă, unelte și piese de producție.
Sunt disponibile o gamă largă de materiale termoplastice, inclusiv opțiuni cu costuri reduse, biodegradabile și de înaltă performanță. Multe sunt dure și rigide, dar ușoare, ceea ce le face alternative accesibile metalului. Altele, precum TPU, sunt cauciucate și durabile.
ABS
Acrilonitrilul Butadien Stiren este un polimer termoplastic. Este un plastic ușor, dur și ieftin, care poate rezista la temperaturi ridicate. ABS este utilizat în multe industrii pentru o gamă largă de aplicații, de la jucării pentru copii la turnare prin injecție.
PLA
Acidul Polilactic este un poliester translucid, rigid, derivat din surse regenerabile, cum ar fi amidonul vegetal. Deoarece este ieftin, biodegradabil, disponibil și are multe culori, este adesea folosit pentru prototipuri rapide și design conceptual.
Nylon
Materialul din nailon este extrem de dur și durabil și are un raport mare de flexibilitate-rezistență. Are o rezistență excelentă la impact și o bună rezistență chimică, ceea ce permite utilizarea sa în multe aplicații industriale, inclusiv în piese funcționale.
Materiale flexibile
Termoplastele flexibile amestecă cauciucul și plasticul dur, permițând un material cu proprietățile ambelor. Aceste materiale, denumite TPE (elastomer termoplastic) sau TPU (poliuretan termoplastic), sunt extrem de durabile și flexibile și sunt utilizate pentru piese funcționale atât în aplicații de consum, cât și în aplicații industriale.
Metale
Imprimarea 3D a metalelor oferă o alternativă la tehnicile tradiționale de fabricație a metalelor. Tehnologii precum DMLS (Direct Metal Laser Sintering) folosesc lasere de mare putere pentru a sinteriza pulberea fină de metal într-un obiect solid. Acest lucru permite piese metalice extrem de complexe care nu ar fi posibile cu prelucrarea tradițională. Metalele obișnuite utilizate în imprimarea 3D includ metale industriale tipice precum oțelul inoxidabil, aluminiu și titan, precum și metale prețioase precum aurul și argintul sterlin. Alternativ, pulberea de metal poate fi adăugată la plastic pentru filamente compozite. Aceste filamente pot fi imprimate cu o imprimantă 3D tradițională, creând piese finale cu aspectul și greutatea metalului.
Fibra de carbon
Fibra de carbon este de până la cinci ori mai puternică decât oțelul la mai puțin de jumătate din greutate și are o mare cerere pentru industrii precum aerospațială și auto. Pentru imprimarea 3D, fibra de carbon este utilizată cel mai frecvent pentru a consolida un material de bază, adesea un material termoplastic ca nylonul. Acest lucru creează un material compozit care poate fi utilizat pentru a realiza piese extrem de rezistente și ușoare.
Fotopolimeri
Fotopolimerii sunt rășini pe bază de acril, care sunt imprimate 3D strat cu strat și întărite cu un laser UV. Imprimarea 3D cu fotopolimeri creează piese precise, de înaltă rezoluție, chiar și cu geometrii complexe de proiectare. Fotopolimerii sunt, de asemenea, ideali pentru realizarea unor suprafețe netede și uniforme. În combinație cu tehnologia PolyJet, fotopolimerii imprimați 3D pot produce modele foarte detaliate, cum ar fi modele de inimă pentru industria medicală. Caracteristicile care se adaugă realismului, cum ar fi acuratețea culorilor, flexibilitatea sau transparența, pot fi realizate și cu tehnologia PolyJet.
Materialele de imprimare 3D nu sunt limitate la această listă – există opțiuni care se potrivesc fiecărei nevoi și aplicații. Cu materialul potrivit, un obiect tipărit 3D poate fi mai puternic decât oțelul, biocompatibil sau colorat în mod viu. Nu te limitata cu fabricația tradițională.
Dacă te interesează imprimantele 3D și imprimarea 3D vizitează website-ul celor de la NuTechnologies. Au tot felul de soluții 3D pentru tine și afacerea ta, fiind unul dintre puținii parteneri autorizați Stratasys din România.