Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Stapanirea gramaticii – cheia pentru invatarea cu succes a unei limbi

„Mai intai trebuie sa inveti gramatica si abia apoi poti sa incepi sa vorbesti” este un principiu clasic de invatare a oricarei limbi, iar limba romana nu face o exceptie.

In studierea, scrierea si vorbirea ei corecta, gramatica limbii romane indeplineste un rol primordial.

Scopul principal al cartii de gramatica pentru gimnaziu este legarea gramaticii si de alte obiective decat cele pur gramaticale: relatia dintre gramatica si formarea cuvintelor, gramatica si comunicare, gramatica si fonetica, gramatica si lexic, gramatica si stilistica.

Pentru ca materialul gramatical educativ sa indeplineasca sarcinile de stapanire comunicativa a limbii romane, este necesar sa se prezinte in el fenomenele gramaticale studiate atat ca parte a complexelor lingvistice integrale, corelate cu situatiile functionarii lor in vorbire, cat si intr-o forma generalizata si sistematizata. Gramatica limbii romane pentru gimnaziu este acea carte care incearca raportarea gramaticii romanesti la gramaticile altor limbi, cunoscute elevilor de la lectiile de limbi straine, pentru a le transmite acestora ideea de invatare constienta si comparativa.

Introducerea unui material gramatical generalizat si sistematizat se realizeaza nu de dragul dobandirii de cunostinte teoretice despre structura limbii, ci pentru a induce elevii la anumite actiuni de vorbire. Aceasta abordare permite luarea in considerare a componentelor necesare ale continutului de formare: cunostinte, abilitati si capacitati.

Lingvistul Stephen Pinker scria in cartea sa: “cu totii gandim la fel, dar ne exprimam gandurile folosind seturi gramaticale diferite“.

Unii oameni cred ca o metoda bazata pe gramatica este cheia pentru invatarea cu succes a unei limbi. Ei sustin ca este necesar un studiu amanuntit al gramaticii pentru a intelege structura limbii. Ei insista ca, fara a intelege gramatica, limba ar fi un ansamblu complex de cuvinte greu de descifrat. Unii merg chiar mai departe si sustin ca trebuie sa inteleaga bine gramatica inainte de a incepe sa invete limba. Aceasta se numeste o abordare pur analitica, si fie ca esti de acord cu aceasta, fie ca nu, gramatica unei limbi este piatra de temelie a acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *