Sarea, inamicul tensiunii arteriale
Stiai ca pentru a avea o tensiune arteriala normala trebuie sa ai rinichi sanatosi? Atunci cand aceste organe in forma de fasole sufera leziuni sau sunt dezechilibrate – poate din cauza aportului mare de sare – atat tensiunea arteriala, cat si inima pot simti repercursiuni.
Rinichii tai filtreaza mai mult de 120 de litri de sange in fiecare zi. Ei extrag toxinele si lichidele nedorite din celulele din intregul corp, apoi le trimit in vezica, urmand ca acestea sa fie eliminate afara.
Consumul de prea multa sare poate ingreuna eliminarea lichidelor si toxinelor de catre rinichi, care apoi se vor acumula in organism, crescand tensiunea arteriala.
Consumul excesiv de sare creste riscul de boli de inima.
Consumul excesiv de sare poate duce, in timp, la hipertensiune arteriala, afectiune ce intareste si ingusteaza vasele de sange. Fluxul de sange si oxigen catre organele din corp scade. Asa ca inima depune un efort mai mare pentru a pompa sange in tot corpul, ceea ce creste si mai mult tensiunea arteriala.
Conform specialistilor, tensiunea arteriala crescuta, in special pe o perioada lunga de timp, pune o presiune incredibila asupra inima. Poate mari camera stanga a inimii si poate slabi muschiul cardiac.
Hipertensiunea arteriala netinuta sub control poate, de asemenea, sa deterioreze peretii arterelor, care vor incepe sa colecteze grasime, crescand astfel riscul de boli de inima si chiar de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Reducerea consumului de sare reprezinta unul dintre cele mai simple moduri de a readuce tensiunea arteriala la valori normale in timp relativ scurt, chiar si de cateva saptamani.
In schimb, consumul de prea multa sare poate duce la toate problemele de sanatate pe care le provoaca hipertensiunea arteriala, inclusiv boli de inima, accident vascular cerebral, boli renale si chiar dementa.
Cata sare este prea multa?
Adultii nu ar trebui sa consume mai mult de 6 grame de sare pe zi, dar majoritatea dintre noi mancam mult mai mult. Cele mai recente statistici arata ca adultii consuma, in medie, in jur de 8 grame de sare pe zi.
Cea mai mare parte a sarii pe care o consumam este ascunsa in alimentele pe care le cumparam gata preparate, cum ar fi painea, cerealele pentru micul dejun, sosurile, condimentele, biscuitii, conserve, etc. Aceasta sare ascunsa reprezinta aproximativ trei sferturi din sarea pe care o mancam, celalalt procent provenind din sarea pe care o adaugam in timp ce gatim sau la masa.
Cum sa eviti consumul excesiv de sare:
- Evita sosurile foarte sarate, cum ar fi sosul de soia;
- Adauga mai putina sare cand gatesti si incearca sa oferi gust mancarii prin adaugarea de mai multe ierburi si condimente precum ardei iute, ghimbir, lamaie sau suc de lime;
- Gusta mancarea inainte de a adauga sare. Unii oameni adauga sare din obisnuinta, asadar nu uita sa gusti inainte de a pune sare in mancarea pe care vrei sa o mananci;
- Ai grija la condimente. Unele condimente, cum ar fi mustarul sau ketchup-ul, au deja in componenta multa sare;
- Incearca o alternativa de sare. Daca intr-adevar nu te poti lipsi de gustul sarat, incearca sa utilizezi o cantitate mica de inlocuitor de sare cu un continut scazut de sodiu;
- Verifica etichetele alimentelor pe care le cumperi;
- Evita carnea afumata si procesata.
mai multe informatii puteti afla de la specialiștii Centrului Medical Misca