Probleme cu pompa de benzina? Care sunt semnele?
Pompa de benzina reprezinta o piesa importanta pentru autoturismul care functioneaza cu benzina, deoarece aceasta joaca un rol esential in alimentarea masinii cu combustibil. Pe piata sunt disponibile doua variante de pompe, cele mecanice si cele electronice. In marea majoritate a cazurilor, actionarea si utilizarea lor sunt destul de diferite, dar atunci cand se deregleaza, ambele prezinta cam simptome similare.
Este important de mentionat faptul ca problemele pot aparea pe orice masina care functioneaza cu acest combustibil. De aceea, este recomandat sa avem informatii despre pompa de benzina indiferent daca circulam cu o masina inchiriata sau cu masina personala.
Ce este pompa de benzina?
Atunci cand vorbim despre pompa de benzina a unei masini, vorbim despre componenta ce are drept rol transmiterea combustibilului de la rezervor spre intregul circuit al masinii. Aceasta componenta va alimenta constant intreg sistemul pentru ca motorul sa ramana functionabil in parametrii optimi.
Semnele ce indica defectiunea pompei
In momentul in care o pompa de benzina incepe sa se deregleze, sunt mai multe semne pe care trebuie sa le iei in considerare.
Un prim semn ar fi cel al pornirii greoaie a masinii, sau a opririi dese. Daca masina ta prezinta semne ale pompei de benzina, in mod clar iti vei da seama de acest lucru. Nu doar martorul din bord iti va indica acest aspect, ci si simptomele masinii inchiriate sau a celei personale.
Pentru a putea fi sigur ca ai de-a face cu o problema la pompa de benzina, trebuie sa ai un manometro cu care sa verifici acest lucru. Scopul acestui instrument este de a verifica presiunea in sistemul de alimentare al masinii. Daca aceasta este 0, cu siguranta pompa s-a dereglat.
Un al doilea semn ar tine de emiterea unor zgomote necunoscute, unor zgomote complet anormale in momentul in care pornesti autoturismul.
Cel de-al treilea semn tine de reducerea puterii in momentul in care incepi sa accelerezi. Ca sa accelerezi, ai nevoie de o cantitate crescuta de combustibil, iar pompa va trebui sa livreze aceasta cantitate de benzina. In acelasi timp, vor aparea pierderi de putere atunci cand filtrul de combustibil este infundat. Pentru aceste cazuri, se recomanda curatarea filtrului sau inlocuirea acestuia.
Un alt semn ar fi acela ca masina tremura usor la o viteza prea mare. De ce? In momentul in care pompa nu mai poate sa asigure cantitatea optima de carburant motorului, acesta incepe sa functioneze neregulat.
De ce se strica pompa de benzina?
Sunt nenumarate motivele pentru care pompa se poate defecta, dar cea mai cunoscuta si comuna are la baza benzina de o calitate slaba, benzina cu impuritati si reziduuri ce poate infunda prefiltrul. Filtrul are la baza o plasa facuta dintr-un material sintetic, sau chiar din metal, aceasta instalandu-se in rezervor, fix pe pompa de benzina.
Exista si alte cauze precum filtrul grosier care s-a infundat, benzina prea putina in rezervorul masinii, infundarea furtunului tur-retur, defectiuni la supapa si bypass, iar lista poate continua. De aceea este recomandat sa alegem o masina cat mai noua de la un serviciu de rent a car sau sa asiguram mentenanta perioada a masinii personale.
Schimbare pompei de benzina si costuri
In cele mai multe cazuri, se recomanda sa fii preventiv, dar exista situatii cand problema poate fi rezolvata doar prin inlocuirea pompei.
Drept metode de preventie iti recomandam sa cureti tabloul electric pana sa se faca trecerea la sezonul de iarna, curatare ce trebuie facuta cu un spray special. In acelasi timp, in momentul in care vei schimba kit-ul distributiei, ai putea sa verifici si sa speli rezervorul special pentru a putea scapa de mizerie, praf si alte reziduuri.
Iti recomandam sa eviti pe cat posibil golirea rezervorului masinii, pentru ca in momentul in care acesta se goleste, pompa va aduna toata benzina, iar in acest efort al ei va strange si toata mizeria din rezervor.
Pentru a schimba pompa de benzina trebuie sa treci pe la un service specializat, pentru ca avem de-a face cu o operatiune complexa, care cu siguranta nu se poate face acasa, de oricine. Pentru o pompa de benzina decenta va trebui sa scoti din buzunar circa 300-400 de lei, bani la care se adauga si manopera pentru service.
Tot mai multi soferi aleg sa inchirieze o masina pentru a scapa de toate aceste probleme care necesita investitii. Este o alegere potrivita mai ales pentru persoanele care nu folosesc zilnic masina, dar si pentru cei care-si doresc sa conduca cat mai multe modele de masini.