Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Principalele cauze ale oboselii si cum iti restabilesti tonusul zilnic

Te simti obosit? Lipsit de energie, creativitate si productivitate? Nu exista varsta la care sa fie normal acest lucru. Iar daca dupa o zi de activitate intensa ne simtim epuizati, lucru care e normal atunci cand muncim cu mult peste capacitatea noastra fizica si/sau psihica, oboseala aparuta din senin si care se intinde pe perioade indelungate de timp nu este ceva normal. Ea ascunde multe aspecte nefavorabile ale vietii, cel mai evident fiind acela ca organismul sufera. Ca prin urmare, specialistii considera oboseala drept un semnal de alarma ce trebuie tratat cu simt de raspundere.

De ce oboseste corpul?

Corpul oboseste in toate formele sale atunci cand e suprasolicitat, dar mai cu seama atunci cand se confrunta cu deficite sau cu diferite afectiuni. Principala greseala pe care o fac oamenii in zilele in care sunt obositi in permanenta e sa-si administreze vitamine dupa ureche. Intr-adevar acestea ar putea aduce un beneficiu, dar doar atunci cand reprezinta cauza lipsei tale de energie. Asadar, iti recomandam inainte de toate sa faci o serie de verificari medicale amanuntite pentru a descoperi precis sursa neplacerilor. Fieecare corp e unic in felul sau, ceea ce poate duce la stabilirea unui diagnostic diferential. Administarea unor suplimente fara o certitudine poate duce la aparitia unor efecte adverse si, nu sunt putini cei care au remarcat dureri, oboseala intensa, caderi ale parului si multe altele.

Corpul mai oboseste si atunci cand nu are resursele potrivite, de exemplu, alimentatia este una haotica din toate punctele de vedere. Daca nu consumi suficiente lichide (minim 2 litri de apa zilnic), fructe si legume cat mai putin gatite, dar esti atras mai cu seama de tot ceea ce inseamna grasimi si carbohidrati, alimente bogate in zahar etc. Ideal e sa ai parte de o alimentatie echilibrata care sa nu-ti dea batai de cap.

Un lucru aparent banal ce poate transforma oboseala intr-o problema curenta e si modul in care iti gestionezi task-urile zilnice. Se stie ca, ecranele obosesc ochii si psihicul. Iar lipsa activitatii zilnice regulate va indemna corpul sa fie lenes in marea majoritate a timpului.

Consumi frecvent elf bar si vape sau tigari clasice, tigari electronice? Sau alcool, cofeina? Daca in cazul vinului, a cafelei si a altor produse similare pe baza de cofeina exista si unele efecte pozitive consumate cu simt de raspundere, fumatul nu aduce niciun beneficiu si ramane pur si simplu un tabiet. Acestea sunt cu siguranta un motiv destul de toxic care poate afecta organismul si sa-ti produca senzatia neplacuta a unui organism epuizat. Renuntarea la vicii si rezistenta in fata alternativelor si a celor noi va contribui la refacerea corpului tau.

In revista ar mai putea fi trecute si alte aspecte, precum bolile grave care deja s-au instalat, din care am putea aminti dezechilibrarile hormonale, tulburarile de comportament, probleme cu vederea etc.

Cum atenuezi oboseala si restabilesti tonusul energic?

Pentru a te intoarce la stilul de viata de odinioara ai nevoie sa descoperi si sa elimini cauza, in primul rand. Scopul este sa-ti pui viata in ordine si sa inveti sa iti asculti corpul. Odata ce vei face asta, el isi va da seama si iti va raspunde pe masura, revenind la starea initiala cand era mai vesel si mai energic ca niciodata.

Suplimentar te poti asigura ca:

  • Faci cel putin 30 minute de miscare zilnic;
  • Iti organizezi activitatile prioritizandu-ti nevoile importante;
  • Ceri ajutor atunci cand ai nevoie;
  • Te asiguri ca nu sari peste vizitele regulate la medic;
  • Daca ai un loc de munca tensionat, care nu te mai atrage, o alta solutie este sa iti schimbi job-ul.

Acestea fiind zise, nu pune oboseala constanta pe seama exclusiva a lipsei de vitamine si nu uita sa adopti un stil de viata sanatos daca vrei mereu sa ai un tonus energic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *