Piese utilaje: intretinere și cresterea duratei de viata
Orice cautare legata de piese utilaje scoate la iveala o multitudine de sfaturi privind ingrijirea si intretinerea acestora. In urmatoarele randuri incercam sa adunam cele mai importante idei care utilizate vor duce la cresterea duratei de viata pentru piesele utilajelor grele.
Operatorul da tonul
Primul sfat tine de oameni si nu de piese. Instruirea celor care folosesc utilajele este vitala. Ea face diferenta intre o piesa care functioneaza pe toata durata ei de viata sau care se defecteaza mult mai rapid decat ne-am astepta.
Parcurgerea manualului de utilizare al utilajului este importanta. De asemenea, operatorii trebuie instruiti si testati periodic.
Atenție la specificatiile producatorului
Este un sfat care tine tot de pregatirea operatorului. Acesta trebuie sa cunoasca specificatiile producatorului pentru utilajul pe care il foloseste. Sarcinile maxime nu trebuie depasite sub nicio forma.
Greutatea maxima este primul aspect care ii vine oricui in minte, dar nu e singurul care trebuie luat in calcul. Putem, de exemplu, sa caram un obiect sub limita maxima de greutate, dar forma acestuia risca sa puna in pericol integritatea utilajului.
Inaltimea utilajului tine de ABC-ul folosirii lui. Imaginati-va cat de periculos este sa transporti un utilaj intre doua santiere, pe un drum public, fara sa ii stii inaltimea cu exactitate.
Verificați urmele de uzura
Utilajul trebuie inspectat zi de zi inainte de a fi folosit. Orice urma de uzura trebuie sa fie un semnal de alarma.
De fiecare data cand observati componente care prezinta semne de uzura, zgarieturi sau pur si simplu par deteriorate, nu mai stati pe ganduri. Inlocuiti-le cat mai repede.
Daca nu stiti exact ce sa alegeti, luati in considerare varianta de a apela la ajutorul specialistilor. Pe pagina https://rku.ro/contact/ puteti intra in legatura cu tehnicieni experimentati care va pot ajuta sa identificati cea mai buna solutie pentru nevoile dvs.
Tot aici gasiti piese de schimb pentru utilaje industriale sau de constructii, originale sau aftermarket, informatii utile, piese de picon, incarcare cu azot si multe altele.
Plan riguros de intretinere
Pasul urmator tine de hârtii, dar nu de birocratie. E important sa avem un plan pus pe hartie. Sa stim exact cand trebuie facute reviziile si sa le efectuam la timp. Este o idee buna si sa notam cand au fost facute reparatiile si reviziile.
Tot aici mai putem adauga un sfat. Este indicat sa cunoastem care sunt cauzele principale care duc la deteriorarea si defectarea pieselor utilajelor grele. Asta inseamna o atitudine proactiva: stim care sunt problemele ce pot aparea si actionam in cunostinta de cauza. Din timp!
Curatarea atenta a utilajului
Curatenia e importanta în cabina in primul rand pentru confortul si siguranta operatorului. Curatarea utilajului tine insa de mult mai multa atentie. Trebuie sa indepartam murdaria sub orice forma (noroi, pamant, pietris) de pe utilaj.
Aceasta poate duce la blocarea, ingreunarea si defectarea de piese utilaje. De asemenea, asigurandu-ne ca echipamentul este curat, reusim sa descoperim mult mai usor semnele de uzura sau eventualele probleme mai grave.
Opriți utilizarea la momentul potrivit
Cand observati o problema serioasa la una dintre piesele utilajului dumneavoastra opriti imediat functionarea. A continua munca poate duce la o defectiune mult mai mare. La mijloc e un calcul simplu: costul intreruperii activitatii versus reparatiile majore care pot bloca pentru un timp si mai mare utilajul respectiv.
Teoretic, ne putem imagina ca defectiunea respectiva nu se va agrava. Dar situatiile din teren demonstreaza mai mereu contrariul. V-o poate confirma orice mecanic.
Sunt regulile principale asupra carora cad de acord producatorii, mecanicii si utilizatorii utilajelor grele. Iar respectarea lor va asigura o folosinta indelungata a acestor echipamente!