Motive ce va pot aduce la un consult alergologic
Cea mai corecta modalitate de a depista o alergie este prin efectuarea unui consult alergologic. Medicul alergolog va poate ajuta sa gasiti exact cauza care v-a provocat reactia alergica, stabilind ulterior c planul de tratament cel mai eficient pentru dvs.
Ce reprezinta alergiile?

Acestea reprezinta reactii de hipersensibilitate imunitara. In mod normal, organismul poate tolera substantele inofensive din mediu si ofera protectie fata de daunatoare. In cazul persoanelor ce prezinta reactii de hipersensibilitate, sistemul imunitar al acestora percepe anumite substante inofensive ca fiind potential periculoase. Astfel, la patrunderea oricarei cantitati in organism se va declanseaza un raspuns imunitar exacerbat, provoacand simptomele caracteristice.
Fiind o afectiune ce afecteaza un numar considerabil de persoane, un consult alergologic regulat are o importanta deosebita.
Care sunt cele mai comune substante care pot provoca alegeni?
Cei mai comuni alergeni sunt urmatorii:
Praful (acarienii);
Parul de animale;
Mucegaiul;
Polenul;
Ouale;
Laptele de vaca;
Arahidele;
Soia;
Medicamentele;
Veninul de insecte/animale.
Ce simptome indica necesitatea programarii la un consult alergologic?
Exista mai multe tipuri de alergii, in functie de modul de contact cu substanta ce cauzeaza reactia.Cele mai des intalnite tipuri de reactii de hipersensibilitate sunt cele respiratorii. Acestea se manifesta prin:
Mancarimea nasului;
Stranuturi repetate;
Congestie nazala (nas infundat);
Rinoree apoasa.
Daca alergenul provoaca reactii patologice prin ingestie, alergia este una alimentara si poate avea manifestari mai severe, incluzand greata, diaree si varsaturi, in timp ce reactiile de contact provoaca urticarii.
Daca prezentati simptomatologie specifica, nu ezitati si mergeti la un consult alergologic cat mai curand.
Cand este recomandata realizarea unui consult alergologic?
Este esential sa mergeti la un consult alergologic nu numai daca aveti simptomatologie caracteristica, dar si pentru efectuarea unor analize de rutina. Printr-un consult alergologic periodic, medicul poate stii daca suferiti de probleme inca nedescoperite si va poate ajuta sa stapaniti alergiile existente.
In cadrul consultului alergologic vi se vor realiza diferite investigatii. De obicei, se realizeaza fie teste cutanate (prin plasarea unei cantitati reduse de alergen pe piele), fie teste subcutanate (injectand sub piele o cantitate foarte scazuta de alergen).
In cele din urma, medicul poate staibili un plan de tratament sau ar putea sa va recomande un regim alimentar, medicamentos sau diferite alte schimbari ale stilului de viata.