Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Montarea corectă a rulmenților

De obicei, rulmenții sunt fabricați ca să reziste în timp, posibil chiar mai mult decât echipamentul în care sunt instalați. Dar asta nu se întâmplă, decât foarte rar. Cu toate că rulmenții sunt o parte esențială a multor echipamente, totuși sunt adesea sursa principală a problemei atunci când apare o defecțiune. Rulmenții eșuează din mai multe motive, însă unul dintre cele mai frecvente motive are de-a face cu modul în care se realizează instalarea inițială a acestora.

În cele ce urmează, vă arătăm un ghid simplu de montare a rulmenților, astfel vă puteți asigura că rulmenții dvs. sunt montați întotdeauna corect, garantându-le o durată de viață mai lungă atât rulmenților, cât și echipamentelor în care sunt montați.

Etapa de pre-montare

Este important ca, înainte de montare, să vă asigurați că înțelegeți și urmați întocmai recomandările cu privire la depozitarea și manipularea corectă a rulmenților. Condițiile de depozitare ale rulmenților influențează starea de funcționare a acestora pe termen lung, astfel, ei trebuie să fie păstrați într-un mediu ferit de umiditate, curat și răcoros, fără praf și vibrații. Asigurați-vă că atât rulmenții și zona de lucru sunt nu doar curate, ci impecabile. De asemenea, asigurați-vă că aveți la îndemână instrumentele necesare pentru montare și că stăpâniți bine procedurile de siguranță.

Montarea la rece

Una din metodele cele mai simple și mai frecvente de montare a rulmenților este montarea la rece sau montarea mecanică. Aceasta este potrivită de obicei pentru rulmenții mici și medii, cu diametrul exterior de până la 4 inci și necesită utilizarea unor scule de montaj. Este deosebit de important să nu vă lăsați pradă tentației de a folosi un ciocan și o țeavă, poate părea mai simplu, însă veți cauza daune grave și inutile rulmentului. Prin folosirea uneltelor de montaj veți obține aplicarea cantității corecte de forță inelelor de rulment, dar veți asigura și protecția elementelor de rulare. Asigurați-vă că aveți întotdeauna uneltele adecvate și că acestea sunt de dimensiunea potrivită.

Montarea la cald

Montarea la cald implică încălzirea rulmentului, care se extinde și, astfel, se poate poziționa mai ușor la locul lui. Această metodă se folosește mai ales în cazul în care montajul unui rulment pe un arbore necesită o forță ridicată, datorită dimensiunii și toleranței ridicate la reglare. Deși este o alegere populară de montare a rulmenților, montarea la cald poate fi dăunătoare și chiar periculoasă, dacă nu este realizată corect. Cel mai bun mod de a încălzi un rulment este cu un încălzitor cu inducție. Metoda de încălzire prin inducție oferă o eficiență, o curățenie și o siguranță mai mare în comparație cu celelalte metode convenționale, cum ar fi baia de ulei, placa de încălzire sau etuva.

Montarea hidraulică

Această metodă de montare este eficientă și potrivită pentru rulmenții foarte mari, cu alezaj conic, care necesită eforturi considerabile, ce nu se pot obține prin strângerea mecanică cu șurub. La montarea hidraulică este nevoie de obicei de o injecție cu ulei, de o pompă hidraulică și un manometru. Pe piață există o mare varietate de injectoare de ulei, piulițe hidraulice și pompe, iar toate acestea au dovedit că această metodă are un mare succes în facilitarea procesului de instalare și minimizarea potențialelor daune.

Prin înțelegerea și aprofundarea diferitelor metode de instalare pentru diferitele tipuri de rulmenți, vă asigurați că echipamentul dvs. își va atige potențialul maxim al duratei de funcționare. Dacă nu sunteți complet convins sau aveți nevoie de mai multe informații și sfaturi, nu ezitați să luați legătura cu echipa noastră de specialiști din magazinul de rulmenți Leco. Vă stăm la dispoziție cu orice informație aveți nevoie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *