Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Incercare de normalitate

Legatura dintre lifestyle si viziunea asupra vietii

            Cultura stilului de viata in epoca noastra, contemporana, constituie o adevarata sursa de inspiratie (si uneori de uimire sincera) pentru pasionatii designului original.

                Spatiul (casa, apartamentul, biroul, containerul… ) in care traim constituie principalul nostru punct de referinta – acesta nu este numai locul in care ne petrecem cea mai mare parte a timpului ci este si locul din care noi privim lumea; uneori influenteaza modul in care o privim deoarece acest loc ajuta la formarea obiceiurilor si defineste “zestrea” celor care traiesc acolo. Pentru ca este o reflexie, a societatii in care traim, la o scara mai mica, acesta devine un loc care ne defineste existenta in ceea ce priveste timpul liber, munca, relaxarea, relatiile personale. Pana la urma, interesele si nevoile noastre sunt cele care modeleaza spatiul in care traim. Astfel casa se schimba odata cu schimbarea vietii celor care o locuiesc.

                Asa s-a intamplat in decursul istoriei odata cu ritmurile transformarii societatii umane. O schimbare drastica de paradigma, mai ales in ultimii 100 de ani, odata cu dezvoltarea designului si integrarea acestui sector ca parte importanta a economiei mondiale.

Din trecut ne inspiram, in prezent traim si privim spre viitor – in general intr-o lume unde societatea este mai concentrata si unde activitatile profesionale si interactiunile personale sunt mai intense.

In tara in care traim

Privind spre societatea romaneasca, se observa ca a crescut cu ceva calitatea spatiului de locuit in masa, atat la bloc cat si la casa (curte) si s-a facut ceva si in zona luxului si a sustenabilitatii. Dar (pentru ca si aici exista un mare dar) inca nu avem o preocupare constanta si curatoriala, bazata pe expertizare, in ceea ce priveste spatiul de locuit, in general (si in particular doar in prea putine cazuri). Exista o mare confuzie si intre calitatea de arhitect si cea de designer (asta este un alt mare subiect de discutie), o alta confuzie generalizata si perpetuata si de unele publicatii ori reviste de specialitate care parca promoveaza un kitsch de la exterior la interior gen casa “cu muscate”, casa “californiana” sau “cu scari monumentale”, care sunt foarte populare. Daca te uiti doar la anunturile de pe imobiliare, cu imagini ale apartamentelor si caselor considerate “premium” sau “de lux” iti dai seama cat de departe este realitatea de notiunea in sine. Pot fi date de exemple “asa nu”.

                Analizand putin societatea romaneasca din punct de vedere a potentialilor clienti care ar apela la serviciile unui designer de interior, observam ca aceasta nisa este mult mai ingusta decat ar fi necesar pentru a se constitui o diferenta semnificativa in perceptia generala a spatiilor realizate cu bun gust, care sa inspire si in care sa iti placa efectiv sa locuiesti. Acasa, la noi, in Romania, este tot mai mult locul unde te-ai nascut dar acolo a ramas mama si, eventual, copiii, unde romanii (“navetistii internationali”) trimit bani pentru a face o casa mai mare, si mai mare (de frumusete nici nu poate fi vorba); acasa si pentru inca multi altii este locul unde trebuie “sa adune” ca “sa aiba”, o competitie pentru compensarea frustrarilor, fara legatura cu notiunea de spatiu in care sa iti fie drag sa locuiesti si sa cauti dezvoltarea personala. Pe scurt as descrie ceea ce cauta romanii, in majoritatea lor, cand este vorba de casa, cu expresia “ sa arat ce am eu” nicidecum sa arat “cum vreau eu sa traiesc”.

                Da, reperul este omul cu dorintele si nevoile lui. Asa cum spunea un arhitect care are toata admiratia mea:

                “Nu ne dam seama ca suntem saraci sau bogati. Nu gandim in acesti termeni calitativi. A fi bogat sau sarac este o calitate, nu o cantitate, pe care ti-o asumi si te comporti in termeni adecvati. Nu din frustrare ci din civilizare.”

                Noi ar trebui sa cautam normalitati, sa “ne imbogatim” in toate domeniile si de asemenea in design si pentru design. Ele exista, daca privim cu atentie in jurul nostru. Cand acestea vor deveni obisnuinte atunci putem vorbi despre dezvoltare (pe mai multe planuri). Pana la urma, aceste obisnuinte vor reflecta imaginea noastra in lume.

                Viteza cu care se formeaza imaginea

                Sa ne gandim la televizor, de exemplu la o emisiune despre design. Intotdeauna in televizor vor fi mai putini oameni decat cei care se uita la televizor. Cei care sunt spectatori se uita pentru ca au nevoie de modele… acum depinde la ce ne uitam si de unde si de la cine luam acele modele..

                Cand faci design de fapt creezi un model. Pe termen lung acest model este sustinut de competentele, atitudinile si povestea pe care o spui (ca in self branding). Pe termen scurt el este creat prin contextele si comportamentele tale si prin asteptarile pe care le ai sau pe care cei din jur le proiecteaza asupra ta. Trebuie aici sa avem mare grija cum armonizam aceste lucruri pentru ca prima impresie conteaza (se formeaza cu rapiditate) si nu se schimba la fel de repede cum se formeaza.

                Armonizarea acestor elemente in design inseamna ca nu exista contradictii intre ce proiectezi si ce faci, intre ce crezi si ce realizezi. Aceasta armonizare aduce ca beneficiu un proiect reusit, mult peste asteptarile initiale si confera o anumita stralucire si atractie greu de descris in cuvinte, dar perceptibila.

                De la modele si proiecte ne intoarcem iar la personaje

                Se spune ca “romanul e artist”. Cu siguranta nu toate vorbele din folclor sunt o fantana a intelepciunii noastre native.

                Da, categoric, romanul cunoaste o parte din diversele elemente care compun un proiect de design (chiar daca nu il denumeste in acest mod) si are o idee despre ceea ce isi doreste in materie de decorare dar pana la a obtine imaginea la care viseaza mai este un drum lung de parcurs, pe care, daca il face singur, ajunge la indoieli si multe regrete sau la celebra fraza “ii bine si asa”. A avea in minte o imagine si a te considera artist nu este totul si nu va fi de mare ajutor fara ghidarea oferita de specialisti in domenii aplicate locuirii spatiului.

                In primul rand, trebuie sa pornesti la drum cu un plan. Fara el te pierzi pe drum. Trebuie sa pornesti cu el chiar de la inceput iar acesta trebuie sa contina toate elementele care vor fi implicate in realizare. Asta este treaba designerului in stransa colaborare cu clientul.

                Procesul de design, caci este un intreg proces, chiar daca e doar o parte dintr-un proiect amplu, este multidimensional si necesita cunostinte diverse, pe langa talent nativ si este coplesitor pentru oricine; nu este indicat pentru cineva neimplicat total in proces “sa se ocupe”. Aici este nevoie de profesionisti! Sa nu existe ezitare in a le cere ajutorul. Sa ii implicam pentru ca stiu bine ce fac si sunt capabili si pregatiti sa vada cel mai bun rezultat final, dar si aici, mare atentie! Cauti si cu siguranta vei gasi designerul care corespunde din mai multe puncte de vedere scopului tau. Sunt mai multe categorii in aceasta profesie (numita inca!) dupa legile noastre “decorator de interioare” – total subestimat pentru ca nu doar decoreaza ci se ocupa de multe alte aspecte, care nu tin neaparat de arhitectura sau decorare, si pana ajunge la décor mai sunt multe de analizat, asta se stie si se vede. Acestia sunt de fapt designeri profesionisti si lucreaza in studiouri mai micute si sunt implicati mai mult in proiecte rezidentiale. Exista desigur arhitecti cu specializare in design care lucreaza in celebre studiouri de arhitectura sau pentru mari corporatii (create de oameni de afaceri sau dezvoltatori), cei care lucreaza in asset teams si au proiecte strategice importante. Apelam la acesti specialisti de valoare cand este vorba mai ales de design comercial. Mai exista designeri profesionali care provin din diverse alte domenii: arta, inginerie, film, teatru, regie, moda etc.

                Exista studiouri mici de design formate de designeri specializati (cei care au studiat design sub diferite forme la nivel institutionalizat, cu diplome recunoscute national si international). Aceste studiouri mici care exista in diferite orase din tara au designeri foarte buni, pregatiti sa creeze proiecte de exceptie pentru clienti. Sunt oameni dedicati, implicati personal in fiecare etapa a unui proiect, unii dintre ei cu studiouri de design care functioneaza cu succes. Aici vreau sa subliniez importanta acestor studiouri mici pentru dezvoltarea comunitatilor locale – ma refer in special la orasele mici, in dezvoltare, care au nevoie ca de aer de idei noi, bazate pe creativitate si cunoastere, a caror locuitori in mod sigur au nevoie de servicii de design, doar ca le trebuie un mic impuls (un pic de curaj, de incredere si, pe undeva, o schimbare de mentalitate) pentru a apela la servicii de design personalizat.

                Sfatul meu pentru potentialii clienti este sa caute si sa gaseasca designerul potrivit pentru ceea ce vor sa realizeze.

                Designerul este cel care schimba, cel care creeaza “magia” locului in care investeste talent si cunostinte. Acesta are calificarea (aici este bine sa verificati credentialele), ideile si proiectele (aici verificati site, blog, media) care il ajuta sa va dezvoltati in moduri pe care poate nu le-ati gandit dar care se potrivesc personalitatii voastre. Va poate face viata mai usoara si mai frumoasa, in context general.

                Indemnul meu este sa lucrati cu designeri, chiar daca la inceput credeti ca este o investitie mare, pe parcurs o sa vedeti ca a meritat efortul si ati economisit timp si bani si in plus ati obtinut mai mult decat ati gandit. Inteleg, investitia in casa dorita este mare, atat financiar cat si emotional, si nimeni nu vrea ca aceasta sa duca la faliment si la resentimente, dar, cum se spune in viata, “cine vrea sa imprastie lumina trebuie sa reziste arderii” – acest lucru este valabil si pentru clienti si pentru designeri. Tocmai de aceea daca pornesti cu un plan elaborat de specialist ai sanse mult mai mari sa obtii maxim din investitia ta (probabil, pentru multa lume, cea mai importanta facuta vreodata) pentru ca nu o faci pentru un timp scurt ci, uneori, pentru o viata. Da, exista multe provocari, modificari care trebuie facute si in timp asa ca va trebuie rabdare si incredere in incercarea voastra (si a noastra) de normalizare. Discutati sincer cu designerul proiectului vostru despre ce va doriti, despre scopurile voastre, despre limitari, despre bugete si apoi urmati recomandarile acestuia.

                Designul este de fapt ca un organism viu, traieste si se modifica cu timpul asa ca designerul este ca medicul care are grija de acest organism. Atunci de ce nu ai urma recomandarile unui designer? Ai ignora sfaturile medicului tau, daca totul este pentru sanatatea ta? Sau te tratezi “dupa ureche”, dupa sfatul vecinei sau al nasului? Nu tot ce functioneaza pentru ei functioneaza si pentru tine!

Asa ca mai bine apeleaza la serviciile unui designer cand este vorba despre proiectul casei tale!

Va invitam sa continuati alaturi de noi calatoria in lumea complexa a design-ului urmarindu-ne pe site la www.amdesigner.ro, pe blog si in social media!

Designer profesionist

 

Monica Farkas

Amdesigner Studio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *