Importanta lucrărilor de hidroizolaţii piscine pentru o durată de viaţa cât mai lungă a piscinei
Odată ce piscina din curte este gata şi membrii familiei se pot bucura de clipe minunate alături de cei dragi sau atunci când piscina din incinta unui club de profil este pregătită să primească noi clienţi sau oaspeţi, decizia de a efectua lucrări de hidroizolaţii piscine trebuie luată cât mai rapid, pentru a prelungi viaţa piscinei şi pentru a nu permite dezvoltarea de bacterii sau ciuperci în interiorul său.
Rolul lucrărilor de hidroizolaţii piscine
Hidroizolaţiile profesionale ale piscinelor au rolul de a preveni degradarea structurii de beton, cauzată de infiltraţia apei. Pentru a hidroizola suprafeţele, este important să se folosească numai produse cu o rezistenţă foarte mare la agenţii chimici folosiţi la curăţarea şi la dezinfectarea apei din piscine.
Totodată, este importantă asigurarea rezistenţei la presiunea hidrostatică ridicată primită de la dilataţiile şi contracţiile accentuate apărute în urma condiţiilor meteo oscilante (căldură-îngheţ) sau atunci când piscina este golită pentru întreţinere.
Ce materiale se folosesc pentru hidroizolarea piscinei?
Lucrările de hidroizolaţii pentru piscine se fac numai cu materiale de cea mai bună calitate: poliuree caracterizată printr-o textură strânsă şi o flexibilitate impresionantă, care îşi păstrează proprietăţile mecanice, dar şi rezistenţa, fiind rezistentă și la radiaţiile UV.
În operaţiunea de hidroizolare a piscinei se pot folosi materiale care se remarcă printr-o rezistenţă foarte mare la presiunea apei şi la îngheţ-dezgheţ, peste care se pot monta plăci de ceramică sau diferite tipuri de mozaic. Hidroizolaţiile au mai multe avantaje din punct de vedere estetic, deoarece oferă proprietarilor posibilitatea de a aplica vopsele sau decoraţiuni bazinului de înot.
Procedeul de hidroizolare a piscinei
Procedeul de hidroizolare nu se aplică decât atunci când suprafaţa de beton a piscinei este curăţată de praf şi de impurităţi, de nisip, pietriş şi de alte substanţe toxice. Hidroizolaţia se aplică în două straturi, cu ajutorul unei bidinele sau prin pensulare. Se pot aplica mai multe straturi, printr-un procedeu modern ce implică utilizarea de materiale cu o rezistenţă mare la abraziune, care împiedică dezvoltarea ciupercilor, bacteriilor sau a altor microorganisme dăunătoare pentru sănătate.
Pentru că orice piscină este o investiţie costisitoare, utilizatorii nu trebuie să ignore importanta hidroizolaţiilor care îi pot scăpa de neplăceri, inclusiv de degradarea structurii piscinei din cauza infiltraţiilor de apă.
Avantajele lucrărilor de hidroizolaţii piscine
Printre cele mai importante avantaje pe care le aduc lucrările de hidroizolaţii piscine sunt:
· păstrarea calităţii apei din piscină;
· menţinerea finisajelor şi accesoriilor din interiorul bazinului;
· rezistența la eroziune a părţilor neacoperite de apă;
· limitarea dezvoltării de bacterii sau de ciuperci pe pereţii piscinei;
· stabilitatea şi rezistenţa în fata modificărilor de temperatura a apei;
· posibilitatea folosirii substanţelor chimice pentru dezinfectarea piscinei, fără a afecta structura;
· prezervarea structurii de rezistenţă a bazinului şi absenţa scurgerilor de apă din interior.