Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Evaluarea normelor de protectia muncii- absolut esentiala

Standardele de securitate a muncii sunt stabilite cu scopul de a asigura deplina siguranta tuturor lucratorilor, indiferent de domeniul de activitate. Fisa de aptitudini trebuie eliberata de catre o clinica competenta pentru ca in urma investigatiilor medicale se arata care este capacitatea lucratorului de a-si desfasura activitatea zilnica. 

Angajatorul trebuie sa stabileasca instructiuni proprii de securitate a muncii, care vin in favoarea angajatorilor sai si trebuie sa aiba grija ca normele legislative sa fie respectate. Angajatii sunt instruiti in mod periodic pentru ca s-ar putea sa apara situatii noi care impun noi norme.

Instructajul poate fi facut de catre o persoana desemnata de o institutie de protectia muncii sau de catre o persoana desemnata de angajator, atunci cand lucreaza putini oameni intr-o companie. Programele de instruire se tin la cabinetul de protectie a muncii sau intr-un alt spatiu amenajat corespunzator.

In acest fel, se pun la dispozitia lucratorilor o serie larga de informatii legate de riscurile la care se expun dar si cu privire la masurile de prim ajutor, in caz de accident. De asemenea, trebuie din nou instruiti si cei care au lipsit de la munca mai mult de 30 de zile lucratoare pentru a le facilita reintegrarea in activitate. 

Trebuie facute instruiri periodice atunci cand apare o schimbare in procesele tehnologice sau apar modificari legislative cu privire la securitatea in munca.

Angajatorul are obligatia de a stabili daca muncitorii au nevoie de echipamente individuale de protectie si de a le pune la dispozitie.  Daca exista anumite accidente de munca din cauza nerespectarii acestor instructiuni, vor avea de suferit atat angajatorul, cat si angajatii. Toti lucratorii trebuie sa fie constienti de faptul ca  echipamentele oferite au rolul de a le oferi deplina protectie in munca. 

Daca angajatorii pun la dispozitia angajatilor sai echipamente deteriorate trebuie sa isi asume vina, iar daca angajatii nu le folosesc in mod corespunzator, atunci pericolul poate sa apara inevitabil din vina lor. 

Cei care nu asigura minimul necesar pentru ca angajatii sa lucreze in conditii optime risca sa fie sanctionati conform reglementarilor legale.Angajatii au dreptul sa refuze executarea unor sarcini de serviciu care necesita un anumit echipament, daca nu considera ca se afla in deplina siguranta. 

Tine cont de toate aceste detalii pentru a nu ajunge in situatia in care sa fii amendat. Citeste cu atentie toate informatiile disponibile online accesand site-ul www.protectia-muncii.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *