Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Editura univers enciclopedic – fereastra spre o lume fantastica a povestilor

Atunci cand alegem carti pentru copilul nostru, ne este dificil sa ne decidem in privinta marimii, ilustratiilor sau tematicii povestilor pe care le contine. Editura univers enciclopedic ne propune carti pentru copii de toate varstele. Ca o generatie de parinti mult mai cointeresata in dezvoltarea cat mai timpurie a copilului nostru si a educatiei prin metode cat mai blande, decidem sa citim copiilor nostri inca de la cele mai fragede varste. Editura univers enciclopedic promoveaza carti cu ilustratii frumoase si povesti moderne pe intelesul fiecarui copil. Conteaza foarte mult in primul rand implicarea parintelui in procesul numit cititul cartilor.  Editura carti pentru copii ofera carti ilustrate cu un impact major in dezvoltarea psiho-sociala a copilului:

  • copilul invata sa interactioneze cu lumea din jurul lui
  • invata sa empatizeze
  • si sa devina un bun explorator al mediului si sa vrea sa cunoasca si sa descopere mereu ceva nou

Momentul de caldura si relationare intre copil si mama (sau alt membru al familiei) este foarte important, dar la fel de importante sunt si cartile alese.

Cand alegem cartile potrivite pentru lecturare impreuna cu copilul nostru este bine sa atragem atentia la urmatoarele aspecte:

  1. Cartile trebuie sa fie scrise cu un tipar mascat si citet. Un text marunt sau cu un continut prea mare pe o singura pagina va pierde din valoare si va plictisi rapid copilul;
  2. Fundalul alb sau neutru este binevenit. In acest fel, literele nu vor pluti in pagina si citirea se va infaptui mult mai usor;
  3. Povestiri scurte, cu putin text pe pagina. Dupa cum am spus si anterior, o poveste prea lunga va plictisi copilul si il va face sa vrea sa se termine mai repede;
  4. Prezenta cuvintelor simple, pe intelesul chiar si unui copil mic. Cu cat copilul va creste, va invata un vocabular nou si isi va largi cunostintele literare. Pentru inceput, alegem texte cu propozitii scurte si cuvinte ordinare. Vom complica lucrurile, dar nu imediat!
  5. Ilustratiile frumoase trebuie sa fie prezente in orice cartulie pentru copii. Editurile de astazi ne propun o serie de carti frumos ilustrate si cu un continut bogat si inventiv. Pentru copil, credeti-ma – conteaza foarte mult!
  6. Pentru copiii prescolari – alegem de preferinta carti subtiri cu o singura poveste.  Acestea sunt mult mai practice si il vor ajuta pe copil sa tina pasul cu povestea propriu zisa. Astfel, copilului ii va fi mult mai usor sa invete sa interactioneze cu cartile. Momentul psihologic priomordial este evident: copilului ii creste stima de sine („am citit o carte intreaga de unul singur!) .

Sa tinem cont: cartea este prima impresie pe care copilul si-o face despre literatura in ansamblu. Scopul tau este sa ii oferi carti frumoase, cu ilustratii captivante, cu un subiect motivator si nu in ultimul rand sa fii alaturi de el cand vrea sa o cititi. Nu amana cititul – sunt momente unice petrecute cu copilul tau care nu se vor mai intoarce niciodata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *