Definirea sistemului de operare si exemple de sisteme de operare utilizate azi
Un sistem de operare este un ansamblu puternic de programe, de obicei mare, care controleaza si gestioneaza hardware-ul si alte programe software de pe un computer.
Toate computerele si dispozitivele de tip computer necesita sisteme de operare, inclusiv laptopul, tableta, desktopul, smartphone-ul, smartwatch-ul sau routerul.
Daca nu sunteti sigur ce sistem de operare rulati puteti utiliza instrumentul de informare a sistemului Lifewire.
Laptop-urile, tabletele si computerele desktop ruleaza toate sistemele de operare despre care probabil ati auzit.
Unele exemple includ versiunile Microsoft Windows (cum ar fi Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista sau Windows XP), macOS-urile Apple (anterior OS X), Chrome OS, BlackBerry Tablet OS si derivate ale sistemului de operare open source Linux .
Smartphone-ul dvs. ruleaza si un sistem de operare, probabil fie iOS-ul Apple, fie Android-ul Google. Ambele sunt nume casnice, dar este posibil sa nu va fi dat seama ca sunt sistemele de operare care ruleaza pe aceste dispozitive.
Serverele, precum cele care gazduiesc site-urile web pe care le vizitati sau care le difuzeaza videoclipurile vizionate, ruleaza de obicei sisteme de operare specializate, concepute si optimizate pentru a rula software-ul special necesar pentru a-i face sa faca ceea ce fac. Unele exemple includ Windows Server, Linux si FreeBSD.
Software si sisteme de operare
Majoritatea aplicatiilor software sunt proiectate sa functioneze doar cu sistemul de operare al unei companii, cum ar fi doar Windows (Microsoft) sau doar macOS (Apple).
Un software va spune clar ce sisteme de operare accepta si va fi foarte specific daca este necesar.
De exemplu, un program software de productie video ar putea spune ca accepta Windows 10, Windows 8 si Windows 7, dar nu accepta versiuni mai vechi de Windows precum Windows Vista si XP.
De asemenea, dezvoltatorii de software elibereaza adesea versiuni suplimentare (update-uri) ale software-ului lor care functioneaza cu alte sisteme de operare. Revenind la exemplul programului de productie video, acea companie ar putea, de asemenea, sa lanseze o alta versiune a programului cu exact aceleasi caracteristici, dar care functioneaza doar cu macOS.
De asemenea, este important sa stiti daca sistemul dvs. de operare este pe 32 de biti sau pe 64 de biti. Este o intrebare obisnuita care va este pusa atunci cand descarcati software-ul. Vedeti Cum sa spuneti daca aveti Windows pe 64 de biti sau 32 de biti daca aveti nevoie de ajutor.
Tipuri speciale de software numite masini virtuale pot imita computerele „reale” si pot rula diferite sisteme de operare din interiorul lor.