Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

De ce este necesar uneori să extragi măselele de minte

Mulți pacienți care sunt îngrijorați de sănătatea și frumusețea dinților lor nu știu ce să facă cu molarii de minte, așa-numiții ˝dinții opt˝. Molarii de minte erup destul de târziu – după 17 ani, când restul maxilarului este deja format. De fapt, nu toată lumea are astfel de dinți genetic. Există cazuri în care chiar lipsesc și acest lucru poate fi descoperit cu ajutorul unei examinări cu raze X.

Molarii de minte ˝dorm˝ în os destul de mult timp și uneori erup complet abia la vârsta de 25 de ani. Pe unii nu-i deranjează toată viața, în timp ce alții se confruntă cu durere de măsea de minte.Vârsta de apariție a acestor dinți depinde de caracteristicile locației lor în ceea ce privește anatomia. Există, de asemenea, cazuri de opt „distopice” – aceasta este o patologie a locației incorecte în os, care îi împiedică să se strecoare afară, deși nu interferează cu restul dinților și a maxilarului.

Sunt necesari molarii de minte?

Este imposibil să dai un răspuns fără ambiguitate la această întrebare, deoarece fiecare specialist are propria sa opinie în această chestiune. Dacă o persoană are dentiția și mușcătura corecte, molarii de minte nu afectează în niciun fel funcția de mestecat. Dacă măseaua de minte nu deranjează în niciun fel pacientul, nu rănește obrazul, nu afectează mușcătura și starea dinților din jur, atunci nu trebuie să îi atingi deloc. Însă, dacă se găsește o carie necomplicată, molarii de minte pot fi chiar tratați, iar în cazurile mai avansate care implică un nerv (de exemplu, pulpită) sau țesut moale în jur (parodontită), trebuie luată în considerare îndepărtarea. 

Când trebuie îndepărtați dinții de minte?

Există mai multe indicații clare pentru îndepărtarea unor astfel de dinți. Odată cu deplasarea dentiției, molarii de minte trebuie îndepărtați. Măselele de minte în acest caz, pot pune presiune pe dinții adiacenți și pot perturba mușcătura, formează aglomerație – atunci când dinții, aproximativ vorbind, se unesc. O astfel de persoană devine apoi pacientul unui medic stomatolog de la clinica de stomatologie și acesta trebuie să corecteze mușcătura cu ajutorul sistemelor ortodontice. Pentru a evita o astfel de situație, trebuie să monitorizezi cu atenție progresul erupției măselelor de minte și, în prezența patologiilor, să îi elimini în timp util.

Înainte de tratamentul ortodontic. Aproape toți stomatologii care se pregătesc pentru instalarea unui aparat dentar, recomandă îndepărtarea măselei de minte. Astfel, stomatologul de la clinica de stomatologie poate reduce perioada de corectare a mușcăturii și avertizează pacientul împotriva deplasării dentiției. Când există durere de măsea de minte. Există, de asemenea, riscul de procese inflamatorii – de exemplu, o pungă de țesut mucos sau osos care interferează cu dentiția și acumulează bacterii patogene. Este dificil să ai grijă de un astfel de dinte și poți depista inflamația cronică cu simptome foarte neplăcute. O astfel de pungă uneori se usucă chirurgical, dar se întâmplă ca acest lucru nu fie suficient, iar măseaua de minte continuă să deranjeze. În această situație, este mai bine să fie scoasă. De asemenea, dacă apare o cavitate carioasă profundă, este indicat ca măseaua de minte să fie scoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *