Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

De ce au laptopurile camere slabe?

De ani buni mai toţi utilizatorii de laptopuri, oricât de performante şi de scumpe ar fi ele, se plâng de un singur lucru: camerele web montate pe laptopuri. E bine că există, nimic de spus, sunt acolo să ne ajute, cel puţin aşa au gândit producătorii. Numai că o cameră web de pe un laptop rămâne mereu „încremenită” în timp. Are rezoluţii slabe, e foarte proastă şi pare că nu şi-a găsit deloc calea spre modernitate.

Unii producători le poziţionează pe rama superioară, inferioară a monitoarelor, alţii au încercat să le integreze în tastatură, undeva în partea sa superioară şi să le ascundă, să le permită să iasă doar când e nevoie de ele.

Şi totuşi, de ce au ajuns laptopurile să aibă camere atât de slabe? Sunt două motive: laptopurile sunt din ce în ce mai subţiri şi producătorii cumpără cele mai ieftine componente.

Vrei să ai camere mai bune, trebuie să ai loc mai mult sau un laptop business precum Lenovo thinkpad refurbished. Vrei design cu muchii extrem de subţiri la monitor, ai de pierdut la camera web. Şi cu cât încerci să „înghesui” modul de cameră în şi mai puţin loc ai şi rezoluţii mai mici şi calitate foarte slabă la utilizare.

de-ce-laptopuri-camera-slaba

Preţuri mari, voinţă puţină şi utilizatori care nu sunt interesaţi de camerele web integrate

Producătorii au fost nevoiţi să micşoreze senzorii şi lentilele, obiectivul. Şi când ai senzori mici ai şi imagini care par desprinse din filmele vechi documentare. Sticla lentilei e iar foarte importantă, ea determina claritatea imaginii şi adâncimea redată. Lentilele mai mari înseamnă apertură mai mică, focus mai bun.

Preţurile componentelor de calitate care oferă şi imagine bună la camere web sunt foarte mari. Dacă tu, producător de laptop, adaugi o cameră cu rezoluţie mai mare în produs creşti costurile cu toate componentele imediat. Şi nu vei vinde mai multe laptopuri, pentru că nimeni nu prea e interesat direct de calitatea camerei tale web integrate. Unii utilizatori cumpără imediat şi o cameră web performantă, cu rezoluţii excelente şi o acoperă pe cea veche sau uită de ea în secunda doi…

Până la pandemie nu prea foloseam camerele web integrate, aşa că nu ne-a păsat niciodată de ele. Erau acolo, bine că erau, dar nu le accesăm niciodată, nu eram conştienţi de cât de slabe pot fi. Chiar şi giganţi că Apple nu au făcut nimic cu modulele de cameră de pe laptopurile lor scumpe până în urmă cu câteva luni, care erau fix la fel ca în 2012 şi au 720p în mare parte.

Camerele web de pe laptopuri vor rămâne slabe pentru că producătorii ştiu că pot sacrifica la capitolul calitate fără să se plângă aproape nimeni. Producătorii vor cheltui mai degrabă pe procesoare, plăci de bază, procesoare grafice, monitoare, tastaturi pentru că aceste componente îi vor ajuta să vândă la preţuri mai bune şi asta caută şi utilizatorii la laptopurile noi.

Costă prea mult să faci camere web bune pentru laptop. E bine să vă gândiţi că o cameră de la un telefon smart reprezintă cam 12 procente din costurile de producţie pentru x telefon. Producătorii moderni de laptopuri ştiu că utilizatorii care vor rezoluţie bună vor cumpăra camere externe fără probleme dacă îşi permit laptopuri scumpe şi cu performanţe excelente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *