Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

De ce apare parvoviroza la câini și cât este de periculoasă?

Poate e tentant ca primul lucru pe care îl faci cu noul tău cățel este să îl scoți la plimbare. Așa vede toată lumea cât de frumos și drăgălaș e. Însă înainte de a face asta, asigură-te că are vaccinurile necesare împotriva parvovirusului.

Parvoviroza transformă un cățel plin de viață, încântat să iasă la plimbare, într-unul care poate fi aproape de moarte. Și asta în decursul a câteva zile.

Acesta e un virus mortal pentru câini și afectează în special cățeii mici între 6 săptămâni și 6 luni. Totodată, unele rase canine sunt mai vulnerabile, precum:

  • Ciobănesc german
  • Rottweiler
  • Doberman
  • Staffordshire Terrier

Parvoviroza – când, cum și de ce apare?

Parvoviroza este o boală dată de parvovirus. Acest virus este extrem de contagios și rezistent. Afectează câinii, în special cățelușii. Virusul atacă intestinul subțire și stomacul câinilor, iar cățelușii pot avea probleme cu măduva osoasă și cu inima.

Virusul se transmite direct, de la câine la câine, sau indirect. În parc, câinele tău poate adulmeca materiile fecale ale altor câini infectați. Este de ajuns pentru ca virusul să se instaleze. Sau dacă ai materii fecale de câine pe papuci, virusul poate ajunge înăuntrul locuinței.

Parvovirusul poate trăi pe diverse suprafețe. Astfel, dacă te joci cu un câine infectat, virusul rămâne pe hainele tale. Iar când ajungi acasă îl vei transmite câinelui tău. Totodată, acesta poate intra în contact cu diverse obiecte contaminate, precum lese sau boluri cu mâncare.

Virusul rezistă la temperaturi mari sau la anumiți dezinfectanți. În natură (pe sol), virusul rezistă până la 1 an, iar în interior rezistă cel puțin o lună. Deci există posibilitatea ca să-ți duci câinele în parc și să preia virusul de acolo. Dacă vrei să decontaminezi interiorul locuinței, folosește înălbitor sau dezinfectanți puternici, cu specificația să distrugă parvovirusul.

Pot trece câteva zile până apar simptomele la un câine afectat. Astfel, fără să îți dai seama, virusul se transmite de la un câine la altul, sau câine – om/obiect – câine. În scurt timp, simptomele încep să apară.

Prima dată apare letargia și oboseala, pierderea apetitului, iar apoi febră și vărsături sau diaree. Voma și diareea, mai ales cele sângeroase, duc la deshidratarea câinelui.

Dacă suspectezi că ai un câine cu parvoviroză, du-l imediat la medicul veterinar. Chiar și dacă nu are virusul, simptomele prezente pot apărea din alte cauze. În orice situație, veterinarul va afla ce este greșit cu câinele tău și îl va trata.

Cât de periculoasă este parvoviroza?

Parvoviroza este un subiect bine discutat în rândul veterinarilor, și cu un motiv întemeiat. Boala are o rată mare de mortalitate de până la 92% la câinii care nu sunt tratați! Deci, dacă decizi să nu mergi la veterinar, câinele tău ar putea avea șanse de supraviețuire de 1 la 10.

Virusul este deosebit de periculos pentru cățelușii între 6 săptămâni și 6 luni. Le sunt afectate mai multe organe și au un sistem imunitar mai mic comparativ cu câinii adulți. Cățelușii mai mici de 6 săptămâni au anticorpi de la mamă, având un sistem imunitar mai bun. Însă, cu timpul, sistemul imunitar scade.

Însă într-un mediu controlat unde li se oferă îngrijire profesională, rata de mortalitate a câinilor scade la 40%. De obicei, dacă un cățel rezistă 3-4 zile, atunci va înfrânge boala.

Pe scurt, fără intervenție, parvoviroza este foarte mortală pentru câini. Cu intervenție, câinele tău are șanse mari să supraviețuiască. Intervenția nu se adresează virusului în sine, pentru că nu există un astfel de medicament. În schimb, veterinarii ajută câinii prin întărirea sistemului imunitar și gestionarea complicațiilor secundare, precum infecțiile.

Cea mai bună opțiune este vaccinarea câinelui de mic, ajungând să fie imun împotriva virusului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *