Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Cum sa-ti alegi primul tractor pentru afacerea din agricultura?

Ai o afacere mica, medie sau mare in agricultura si ai nevoie de un tractor. Pe o parte esti atras de modul in care un tractor iti va usura munca sau iti va creste productivitatea afacerii. Pe de alta parte, un tractor este o achizitie serioasa, iar o alegere proasta ar putea sa ramana cu tine timp de ani.

Cu atatea optiuni pe piata, cum faci cea mai potrivita alegere? Cum iei cea mai informata decizie, astfel incat achizitia unui tractor sa fie bazata pe beneficii si nu pe “numele mari” ale brandurilor? Poti alege un tractor vechi pentru ferma ta? Citeste articolul in continuare si informeaza-te cu privire la alegerea unui tractor potrivit pentru ferma ta!

Ce caracteristici trebuie sa aiba tractorul?

Cai putere. Numarul de cai putere al unui tractor e ales in functie de greutatea si volumul treburilor agricole care trebuie facute. Tractoarele care au intre 50 si 100 de cai putere pot face aproape toate treburile agricole. Tractoarele compacte sun ceva mai mici si au intre 25 si 50 de cai putere. Exista si modele mai mici sub 25 de cai putere, insa au majoritatea caracteristicilor tractoarelor mari.

Un mic sfat este sa alegi un numar mai mare de cai putere decat vrei. Ar fi pacat ca un tractor ce poate ridica 400 de kg sa se strice incercand sa ridice 500 de kg. Piesele de schimb nu sunt cele mai ieftine, astfel mai bine te asiguri ca tractorul poate cu adevarat sa faca treburile necesare.

Siguranta si confort. Fie ca tu sau un angajat petrece 8 ore intr-un tractor, acesta trebuie sa fie confortabil si sigur. Desi sunt diferente cand vine vorba de producatori, tractoarele mai noi sunt, in principiu, mai sigure si confortabile decat cele vechi. Totodata sunt si mai scumpe.

Exista optiunea tractoarelor fara cabina in care operatorul este expus mediului de afara. Insa cat de importanta este cabina, confortul si siguranta pe care o aduce? Ei bine, gandeste-te la momentul in care iarna, zapada trebuie data din anumite zone. Sau la aratul unui teren mare in timp ce ploua. Sau poate operatorul care conduce tractorul are alergii, iar primavara reprezinta un iad.

In final, un tractor mai sigur si confortabil va proteja mai bine operatorul, astfel incat acesta va avea o productivitate mai mare. In plus, cel care se va ocupa de munca terenurilor cu ajutorul unui astfel de tractor va fi capabil sa lucreze pentru mai multe ore deoarece va avea toate conditiile necesare pentru o duce la bun sfarsit o astfel de actiune.

Atasamente. Un tractor, cu cat are mai multe atasamente cu atat este mai versatil. De la grape rotative si distribuitoare de ingrasamant pana la freze rotative si incarcatoare frontale, atasamentele tractorului vin in gama larga. Discuta cu vanzatorul tractorului pentru a afla ce poti si ce nu poti atasa la viitorul tau tractor.

Ce alte lucruri trebuie sa iei in considerare?

Nu e de ajuns sa stii specificatiile tractorului. Fie vechi sau nou, il vei achizitiona de la cineva. Asigura-te ca vanzatorul este de incredere si este priceput cand vine vorba de treburile agricole. Alege-i pe cei care au vechime pe piata si cunosc mediul local.

De asemenea, fi atent la garantia tractorului. Acestea difera de la un model la altul si de la un furnizor la altul. Astfel, consulta-te cu vanzatorul pentru a intelege complet ce presupune garantia. Ce parti si servicii sunt incluse? Ce e exclus? Exista optiunea de a prelungi garantia?

Atunci cand sunteti in cautarea unui tractor eficient trebuie sa va fixati niste criterii clare de selectie. Nu toate modelele sunt la fel, iar fiecare model este potrivit pentru o anumita actiune. Trebuie sa va cunoasteti foarte bine afacerea, dar si nevoile pe care le intalniti pe termen lung.

Sunt tractoarele vechi o optiune?

Pe scurt, raspunsul este da. Acestea sunt o optiune, insa exista anumite avantaje pe care cele tractoarele noi le au fata de cele vechi. In primul rand, tractoarele noi sunt pe baza de motorina, avand motoare mai eficiente si poluand mult mai putin. Acestea au o siguranta si un confort crescute, facand muncile campului mai rapide si eficiente.

Daca suma initiala este prea mare, poti alege un tractor mai vechi. Insa trebuie sa lucrezi cu un vanzator pentru a gasi parti de schimb, deoarece tractoarele sunt uzate. 

Desi muncile campului pot fi dificile, conducerea unei afaceri de succes nu trebuie sa fie! Foloseste-te de sfaturile din articol si achizitioneaza un prim tractor potrivit pentru tine si afacerea ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *