Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Cum să faci o glazură perfectă de ciocolată în câteva minute

Se crede că îmbrăcarea deserturilor cu zahăr pudră, glazură sau alte topping-uri a apărut în secolul al XVII-lea. De regulă, glazurile erau puse deasupra prăjiturilor, apoi erau întărite în cuptor.

Unele surse spun că aproape de anul 1862, un cofetar din Paris pe nume Maison Siraudin a folosit pentru prima oară crema ganache pentru a decora un desert, iar practica a fost documentată în 1869.

La fel ca în cazul multor descoperiri culinare, perioada în care a fost inventată glazura de ciocolată nu se poate cunoaște cu exactitate și nici inventatorul. Ce putem știi însă este că ne place mult și adesea cireașa de pe tort este de fapt acea glazură perfectă, fără cocoloașe, lucioasă și cât trebuie de dulce.

Ce ingrediente se folosesc pentru o glazură de ciocolată

Există numeroase rețete de glazură de ciocolată, cu ingrediente diferite și metode de preparare adaptate în funcție de desertul pe care vrei să îl prepari.

Printre cele mai simple au în componență cacao, apă și zahăr sau un alt îndulcitor. Pentru o textură mai cremoasă se poate adăuga lapte sau smântână, iar pentru un gust intens de ciocolată se poate folosi chiar ciocolata ca ingredient principal.

Dacă vrei să prepari o glazură de ciocolată pentru copii, poți să folosești pudră de roșcove în loc de cacao și lapte sau smântână. Glazura se poate îndulci cu miere, pentru copii de peste 1 an.

Cum se gătește glazura de ciocolată

Sunt mai multe variante prin care se poate face glazura de ciocolată. Principalele sunt:

Pentru glazura de ciocolată la rece trebuie să amesteci energic și să speri că nu or să apară cocoloașe. Adesea este necesară totuși o lingură de apă fierbinte. Ingredientele folosite pentru această metodă sunt de regulă: zahăr pudră, cacao, ulei și apă.

La bain-marie se face de regulă glazura de ciocolată care conține bucăți de ciocolată.

Prin încălzire direct într-o cratiță se face, de obicei, o glazură în care se adaugă unt și cacao sau ciocolată, pe lângă alte ingrediente.

La Thermomix se poate face orice glazură de ciocolată fără efort, pentru că robotul de bucătărie încălzește la o temperatură fixă și amestecă la viteza dorită.

Indiferent de varianta de gătire, se pot adăuga esențe pentru un anumit gust.

Rețeta pentru glazura de ciocolată la Thermomix, gata în câteva minute

Rețeta de glazură de ciocolată adaptată la Thermomix, publicată pe platforma GoostoMix are ca ingrediente:

  • 55 g ciocolată cu un conținut crescut de cacao (55-60%),
  • 25 g cacao,
  • 150 g smântână,
  • 60 g lapte,
  • 20 g unt,
  • 4 linguri zahăr.

Toate ingredientele se pun în recipientul principal al robotului de bucătărie și se gătesc la 75°C timp de 4 minute.

Cum se folosește glazura de ciocolată gătită la Thermomix

Crema obținută cu ajutorul rețetei de pe GoostoMix este fină, lucioasă și are un gust foarte bun. Poți să o folosești pentru a glazura gogoși, torturi, negerese, prăjituri și bomboane. Este foarte bună și ca topping pentru waffles sau clătite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *