Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Cum alegeți un ulei de motor pentru utilaj?

Uleiul de motor si insemnatatea acestuia pentru echipament reprezinta poate cea mai cunoscuta informatie printre operatorii de utilaje. Toata lumea stie ca fara ulei, motorul se va defecta iar pagubele pot fi insemnate.

Este o regula general valabila, pe care nimeni nu o contesta. Dar lucrurile sunt mult mai complicate. Prea putini se intreaba insa cum alegi in mod corect un ulei de motor. Cand vine vorba de utilaje, lucrurile trebuie lamurite cu atentie.

Care este scopul unui ulei de motor?

In primul rand, trebuie sa pornim de la rolul acestei substante. Uleiul lubrifiază diferitele componente in miscare ale unui motor. De asemenea, impiedică umezeala si aerul sa patrunda la aceste componente.

Rolul de izolare este vital pentru a opri ruginirea pieselor. Ba mai mult, uleiul ajuta la curățarea motorului și chiar la racirea acestuia. Fiecare rol este unul complex si extrem de important.

Cum deosebim diferitele produse de pe piata?

Uleiurile se impart in doua categorii importante. Uleiuri multi-grade și single-grade.  Prima categorie, cele multi-grade, mai sunt numite si uleiuri pentru orice sezon. Pot fi folosite in fiecare perioada a anului, indiferent de temperatura exterioara.

Uleiurile single-grade sunt rezervate utilizarii in medii in care temperatura variaza foarte putin.

Principala caracteristica de luat în calcul?

Vasozitatea produsului este principala caracteristica de analizat. Orice manual de utilizare ne invata ca este nevoie de o vascozitate redusa pentru ca uleiul sa poate circula fara probleme prin diferitele componente ale motorului.

Atentie insa: o vascozitate prea redusa reprezinta reversul medaliei. Un astfel de ulei nu va unge suficient piesele cheie. Situația de mai sus poate fi tradusa foarte simplu: un lichid precum apa va circula fără probleme prin piesele motorului, dar se va scurge rapid de pe ele si se va usca, fara a asigura lubrifiere suficienta.

Asadar, vascozitatea trebuie sa permita ungerea pieselor pentru ca ele sa functioneze corespunzator. Practic, uleiul formeaza o bariera de protectie care impiedica frecarea directa dintre doua piese de metal. Vascozitatea e caracteristica regina a uleiurilor, suna o alta regula de aur.

Cum citim eticheta unui ulei de motor?

Iata un detaliu tehnic important de pe eticheta unui bidon de ulei de motor:  VASCOZITATE: 15W40. Litera W vine de la Winter, adica iarna. Cifra din fata literei W face referire la temperatura exterioara. Cifra de dupa litera W se refera la vascozitatea uleiului la 100 de grade celsius.

Pe eticheta mai gasim un cod format din doua litere, legat de tipul de carburant și de performanta uleiului de motor.

Ce inseamna un ulei de motor performant?

Un ulei de motor performant contine aditivi care impiedica uzura pieselor componente si asigura o functionare in parametri normali in conditii de santier, cariera sau balastiera, la temperaturi exterioare ridicate.

Insa, un ulei performant pentru un anumit tip de motor poate fi nepotrivit pentru cu totul altul. Din acest motiv, trebuie sa verificam cu grija specificatiile din manualul tehnic al utilajului. Indiferent ce piese utilaje aveti de inlocuit, este important să respectati specificatiile producatorului echipamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *