Cluj News

Stiri online din Cluj

Cu ce se ocupă terapia de cuplu?

Știm cu toții că relațiile sunt complicate. La fel ca mașinile, acestea necesită întreținere regulată pentru a le menține în stare bună de funcţionare. Dacă există o problemă, cel mai bine este să o repari imediat pentru a evita complicații suplimentare. Deseori putem face întreținerea de bază și reparăm singuri ceea ce s-a stricat. Alteori, în ciuda eforturilor noastre, trebuie să ne bazăm pe un profesionist care să arunce o privire și să ne ajute. Aşa se întâmplă şi cu şedinţele de terapie de cuplu.

Este interesant cât de ușor și rapid luăm astfel de măsuri pentru a repara sau preveni deteriorarea vehiculelor noastre. Dar când vine vorba de relațiile noastre, evităm adesea să luăm măsuri până când situația devine mult mai gravă.

Din păcate, multe cupluri încearcă terapia de cuplu atunci când situaţia a suferit deja foarte mult. Modelele relaționale maladaptative s-au înrădăcinat, legătura emoțională dintre parteneri a fost sever slăbită și există un nivel ridicat de resentimente din cauza conflictelor din trecut nerezolvate. Lista poate continua.

La ce ajută şedinţele de terapie de cuplu

Cercetările indică faptul că un cuplu aşteaptă până la 6 ani înainte de a apela la terapie de cuplu.

Asta nu înseamnă că terapia de cuplu nu poate fi eficientă în rezolvarea unor astfel de probleme de lungă durată. Cu toate acestea, va fi un efort mult mai provocator și consumator de timp, care necesită mare atenţie din partea ambilor parteneri.

Concepțiile greșite despre ceea ce este terapia de cuplu și scopul acesteia pot împiedica cuplurile să caute ajutor din timp. Unii ar putea crede că terapia de cuplu este menită doar pentru probleme foarte grave care afectează o relație, inclusiv infidelitatea sau dependența. Alții o pot privi ca pe un efort de ultimă oră înainte de a lua decizia de a pune capăt relației.

Unii cred că este o modalitate de a-și forța partenerul să se schimbe, deoarece ei sunt „problema”. Mulți oameni nu sunt conștienți de beneficiile terapiei de cuplu în tratarea unei largi varietăți de probleme relaționale.

Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie în care un terapeut cu experiență clinică care lucrează cu cupluri, cel mai adesea terapeut licențiat, ajută două persoane implicate într-o relație romantică să cunoască relația lor, să rezolve conflictele și să îmbunătățească satisfacția în relație folosind o varietate de intervenții terapeutice. Deși practica terapiei de cuplu poate varia în funcție de orientarea teoretică a terapeutului, toate terapiile de cuplu tind să implice următoarele elemente generale:

–    Un accent pe o problemă specifică (adică dificultăți sexuale, dependență de internet, gelozie);

–    Participarea activă a terapeutului la tratarea relației în sine, mai degrabă decât a fiecărui individ separat.

–    Intervenții orientate spre soluție, orientate spre schimbare, la începutul tratamentului.

–    O stabilire clară a obiectivelor de tratament.

Terapia de cuplu va începe de obicei cu câteva întrebări standard cu privire la istoricul relației, precum și o explorare a valorilor și a mediului cultural al fiecărui partener.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *