Cluj News

Stiri online din Cluj

Condiţiile necesare cumpărării şi folosirii unei arme de autoapărare

Achiziţionarea unei arme de autoapărare nu este atât de simplă precum pare la prima vedere. O armă rămâne o armă, iar cele de autoapărare pot fi cumpărate numai de anumite categorii de persoane şi numai după ce dovedesc că întrunesc unele condiţii în acest sens.

Categorii de persoane fizice care pot fi autorizate să procure arme de autoapărare

Conform prevederilor legale, persoanele fizice care pot să îşi procure arme de autoapărare sunt:

·  demnitari, diplomați, militari, magistraţi – în perioada în care sunt în activitate, în trecerea în rezervă sau în cazul retragerii din activitate;

·  persoanele care îndeplinesc o funcţie ce implică exercitarea autorităţii publice – pe toată perioada pe care deţin această calitate;

·  persoanele care sunt incluse în programele de protecţie a martorilor;

·  persoanele care deţin un permis de portarmă valabil.

Armele de autoapărare sunt arme neletale, scurte, confecţionate pentru a împrăştia gaze nocive şi iritante, de neutralizare, dar şi proiectile din cauciuc, în scop exclusiv de autoapărare. Aceste arme sunt necesare în situaţii în care viaţa purtătorilor este pusă în pericol şi nu în scop de ameninţare sau agrement.

Prevederi legale pentru portul armelor neletale pentru autoapărare

Conform legii, o armă procurată în mod legal nu poate fi purtată asupra unei persoane în următoarele situații și locuri:

·  locuri aglomerate, stadioane, adunări publice, săli de spectacol;

·  în cazul în care deţinătorul se află sub influenţa stupefiantelor, băuturilor alcoolice sau a medicamentelor cu efecte similare.

Uzul de armă de autoapărare este permis în poligoanele autorizate, în condiţiile stabilite de regulamentele de ordine interioară şi în situaţii limită, care le pot pune viaţa în pericol celor care dețin arma. Muniţia pentru aceste arme poate fi procurată în baza certificatului de deţinător al armei, doar din magazinele specializate şi autorizate să o comercializeze.

Cum se folosește legal arma de autoapărare?

Arma de autoapărare este neletală, însă nu poate fi folosită ca şi jucărie, pentru că se poate dovedi extrem de periculoasă în cazul în care este folosită în alt scop în afară de acela pentru care a fost proiectată.

Armele neletale, aşadar, nu sunt cumpărate pentru a face pur şi simplu parte din dotarea utilizatorului. Acestea pot fi folosite pentru tir sportiv, în spaţii delimitate, care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate şi semnalizate, unde nu se pune în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor.

Aceste arme se transportă ţinute în husă, în bagaj şi neîncărcate cu muniţie. Legislaţia din România pedepseşte nerespectarea condiţiilor prevăzute cu amenzi de la 2000 la 5000 de lei şi chiar cu confiscarea armelor.

Purtarea unei arme de autoapărare este o responsabilitate foarte mare, iar decizia de a cumpăra un astfel de pistol vine la pachet cu necesitatea cunoaşterii prevederilor legale şi cu o analiză serioasă asupra condiţiilor de folosire, de transport şi de depozitare. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *