Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Cine este Mos Craciun?

El este, de asemenea, cunoscut sub numele de Mos Craciun, Parintele Craciun sau Sf. Nicolae.
Mos Craciun este un personaj legendar al culturii occidentale care aduce cadouri copiilor de Craciun sub brad in noaptea de 24-25 decembrie. Aceasta ar putea fi cea mai clasica si ortodoxa definitie a acestui mit, dar care este originea sa?

Pentru a-l descoperi trebuie sa te intorci in secolul al IV-lea in Anatolia, in valea Lycia, in Turcia. Acest personaj a facut parte din mitul solar antic al solstitiului de iarna pe care crestinismul l-a asumat in figura episcopului crestin de origine greaca numit Nicolae, unul dintre cei mai venerati oameni de catre crestinii din Evul Mediu. Moastele sale se pastreaza in Bazilica Sf. Nicolae din Bari, Italia.

Se estimeaza ca Nicolae de Bari s-a nascut in jurul anului 280 in Myra, un oras din Lycia. Nascut intr-o familie instarita, el a crescut intre dorinta tatalui sau de a fi negustor la Marea Adriatica si cea a mamei sale, care dorea ca el sa fie hirotonit preot ca unchiul sau, episcopul de Mira. Din pacate, ciuma din oras i-a luat pe parintii sai cand au incercat sa-i ajute pe bolnavi. Cu toate acestea, acest fapt i-a determinat soarta finala.

Miscat de situatia oamenilor din oras, a decis sa-si distribuie bunurile printre nevoiasi si a plecat sa-si intalneasca unchiul, sa locuiasca cu el si sa fie hirotonit preot, lucru pe care l-a realizat la varsta de 19 ani. Dupa moartea episcopului, el a fost ales sa-l inlocuiasca.

Numeroase minuni si bunatati ii sunt atribuite poporului, provocand o mare admiratie, intr-o asemenea masura incat a devenit patronul Greciei, Turciei, Rusiei si Lorenei, in Franta. Un astfel de miracol a fost vindecarea aproape imediata a copiilor care au fost injunghiati.

Dar de unde vine traditia Sfantului Nicolae de a aduce daruri copiilor? Legenda spune ca un sarac, tata a trei fiice, nu avea zestrea necesara pentru fiecare si nu se putea casatori, asa ca ar fi condamnati sa fie „spinsteri”. Cand Sfantul Nicolae a aflat, in ascuns, cand fetele ajungeau la varsta casatoriei, se strecura printr-o fereastra si punea o punga de aur in sosetele fetelor care, ca sa le usuce, le atarnau deasupra semineului.

Alte traditii pagane inainte de incarnare in caracterul Sfantului Nicolae pot fi si alte radacini combinate cu ceea ce a fost deja descris.

De exemplu, in Italia, o zana numita Befana a adus cadouri copiilor. Mai aproape este Tió de Nadal in Catalonia si unele zone din Aragon. Este un trunchi „magic”, care a fost hranit in zilele de dinainte de 25 decembrie cu diferite alimente, coji de fructe, biscuiti, nuga sau resturi alimentare. In ziua de Craciun dupa-amiaza, dupa masa, se canta un cantec in timp ce trunchiul este lovit astfel incat sa expulzeze cadourile si dulciurile.

In unele vai basce si navare, tit Olentzero este cel care aduce darurile, asa cum se face si in vaile Bisciei si inconjoara iratxoakul, niste zanisoare cu palarii verzi de ermina. 

Thomas Nast, un caricaturist german, a fost cel care a atribuit personajului actual fizionomia unui batran cu barba deasa. De acolo a sarit in Anglia si, de acolo, in Franta. A fost o reclama pentru brandul american Lomen Company care a popularizat faptul ca Mos Craciun locuia la Polul Nord si folosea reni pentru a se transporta.

 Deja in secolul al XX-lea, Coca-Cola l-a insarcinat pe Haddon Sundblom sa proiecteze figura lui Mos Craciun pentru a o face mai umana si mai credibila. Nast a fost cel care a desenat hainele personajului in rosu si alb si a aparut in reclamele pentru compania de bauturi in 1931.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *