Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Ciclul de viață al peleților în gospodărie

Un gospodar priceput primăvara cumpără peleți, iarna îi arde și primăvara cealaltă îngrașă pământul cu cenușa rezultată. Motivele se pot ghici, dar mai jos sunt spuse limpede.

  • Spre sfârșitul primăverii, peleții sunt cumpărați

La sfârșit de primăvară, costul peleților este la un nivel mai scăzut, moment prielnic pentru achiziție. Depozitarea în locuri uscate prezervă peleții și îi lasă numai buni de folosit la iarnă. Pe timpul verii și la începutul toamnei majoritatea oamenilor se preocupă de asigurarea căldurii și a apei calde pe timpul iernii, atunci când chiar dacă s-a mai încălzit clima, afară tot frig este.

Specialiștii încurajează însă apelarea la modalități economice de a obține combustibil economic. Încurajează achiziționarea în aprilie, în mai, să zicem în iunie a peleților, înaintea perioadei în care în mod tradițional omul cumpără sobe, centrale și lemne de foc.

  • Pe durata verii, sunt depozitați (sau folosiți la grătar)

Pe durata verii peletii stau feriți de umezeală, ca să își păstreze proprietățile cu care au fost învestiți, apoi din toamnă pot fi folosiți cu încredere pentru a încălzi casa și a obține apă caldă menajeră indiferent cât de aprig sau de blând se va fi dovedit a fi sezonul rece.

Aceștia sunt potriviți inclusiv pentru alte utilizări, de la focul de grătar la aplicații gospodărești care nu necesită arderea lor (fiindcă sunt atât de uscați în variantă compactă încât sunt buni absorbanți de lichide).

  • Toamna și iarna sunt folosiți la încălzirea casei și apei

Puterea calorică deosebit de mare a peleților asigură rezistența în fața frigului chiar și în condiții de ger, și asta fără alimentarea la fiecare minut a centralei, a sobei, ci cu alimentarea periodică, nepretențioasă a focului cu încă un sac, încă un sac – oricât este nevoie.

Cenușa va fi puțină, dar ea în timp se poate aduna – și este și recomandat să fie adunată într-un loc, fiind o cenușă bogată în substanțe minerale. Dar oare la ce ajută o astfel de cenușă?

  • La începutul primăverii, cenușa obținută se folosește

După ce vine primăvara și se poate renunța la focul zilnic, ai toată libertatea de a te apuca de muncile câmpului. Ai păstrat cenușa bine? Folosește-o acum pe post de îngrășământ natural și risipește-o cât de bine poți în zonele unde dorești să cultivi ruccola, anghinare, rozmarin – bineînțeles că și roșii, leguminoase, rădăcinoase și zarzavaturi. Cartofii au nevoie de mai multă cenușă, varza – de mai puțină.

Da, există cenușa perfectă pentru sol, una alcalină, bogată în calciu, potasiu și fosfor – pe toate le conține cenușa de la peleții achiziționați anul trecut. Iată cum peleții te ajută chiar și la un an încheiat de la achiziționarea lor de la Tomibena, și dacă după aceea vei face o retrospectivă vei realiza cu ușurință că, la banii dați, peleții vor fi fost o investiție bună.

Iată de ce se poate discuta, ca un epitet, de un ciclu de viață al peleților într-o gospodărie administrată cu pricepere. Așa să procedezi anul acesta, așa în anul următor și te vei numi gospodar priceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *