Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Ceasuri de mână mecanice sau quartz – care este cea mai potrivită alegere?

Din marea varietate de ceasuri de mână disponibilă pe piaţă, atât în magazinele online, cât şi în magazinele fizice de specialitate, cumpărătorilor le va fi greu să aleagă un singur model pe care să îl poată purta indiferent de sezon şi de ocazie. Indiferent de ceasul ales, este de apreciat intenţia oamenilor de a-şi însuşi purtarea unui obiect atât de valoros şi de important din punct de vedere al esteticii, dar şi al utilităţii.

Criterii de avut în vedere pentru alegerea celui mai potrivit model de ceas de mână

Pentru a alege ceasul potrivit, este important ca potenţialii cumpărători să ţină cont de câteva criterii principale de selecţie prin care se deosebesc modelele disponibile:

·  Tipul ceasului

Persoanele care au nevoie de un ceas cu adevărat util, cu ajutorul căruia să cronometreze durata unor acţiuni, trebuie să investească într-un ceas cu cronograf, cu un mecanism ce măsoară intervale de timp scurte. Sportivii au nevoie de un ceas de mâna cu o etanşeitate impecabilă, iar cei care nu sunt foarte atenţi să întoarcă mereu ceasul vor avea nevoie de un model cu quartz care nu trebuie niciodată întors, ori de un ceas automatic, ce se întoarce singur ca şi urmare a mişcării mâinii posesorului.

·  Precizia pe care o oferă modelul de ceas

Ceasul de mână ales trebuie să fie precis, cu un cronometru care corespunde criteriilor de precizie recunoscute în mod oficial, îndeosebi dacă este vorba despre un sportiv care face această alegere. Modelele de ceasuri mecanice, moderne, cu bătăi rapide, pot fi comparate cu modelele de ceasuri obişnuite cu quartz.

·  Afişajul ceasului de mână

Ceasurile de mână cu afişaj digital indică timpul folosind cifre, în timp ce modelele de ceasuri analogice sunt prevăzute cu indicatoare care se rotesc deasupra unui cadran cu numere. Ceasurile cu afişaj digital indică şi alte informaţii, cum ar fi data, alarma sau fusurile orare şi un cronograf. Ceasurile cu afişaj analogic indică ora într-un mod foarte uşor de înţeles. 

Ceas de mână mecanic vs. quartz

Ceasul de mână mecanic este mai vechi, dar totodată mai elegant, format din roți ditate, arcuri, pinioane, pârghii, came şi alte elemente care duc cu gândul la un mic atelier al ceasornicarilor de altădată, elemente care oscilează, se balansează şi se învârt pentru a indica ora exactă.

Ceasurile mecanice pot fi cu întoarcere mecanică sau automatice. Modelele automatice se armează datorită mişcării braţului purtătorilor în timpul activităţilor obişnuite, în timp ce modelele cu întoarcere mecanică necesită o acţiune suplimentară de întoarcere din partea utilizatorilor.

Ceasurile quartz, pe de altă parte, sunt mai recente, au componente electronice alimentate de o baterie, măsurând timpul sub aspect mecanic cu indicatoare sau cu reprezentare digitală. Modelele combinate de tip “ana-digi” sunt recomandate cumpărătorilor. Un model mai deosebit de ceas quartz este cel kinetik produs de Seiko, cu un mecanism care nu are baterie, ci este alimentat de un rotor similar cu cel al ceasurilor automatice care acţionează ca un dinam, producând energie electrică stocată într-un acumulator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *