Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Ce reprezinta grupa FAO, inscriptionata pe ambalajul de seminte porumb? Detaliul care face diferenta!

seminte porumb
seminte porumb

Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate superioara, este esential sa alegi semintele potrivite, in functie de tipul de sol si de faptul daca acesta beneficiaza sau nu de irigatii.

Cand vine vorba despre seminte porumb, disponibile si in oferta PlantMaster, unul dintre cei mai importanti indici inscriptionati pe ambalaj este reprezentat de grupa FAO, o prescurtare de la Food and Agricultural Organization, care permite evaluarea maturitatii porumbului.

Pe teritoriul Romaniei, aceasta planta se clasifica, in functie de maturitate, in porumb extratimpuriu (FAO intre 150 si 250), timpuriu (grupa FAO 260 pana la 340), semitimpuriu (FAO intre 350 si 390), semitardiv (grupa FAO de la 400 la 450) si tardiv (incadrat intr-o grupa FAO cu valoarea de peste 460).

seminte porumb
seminte porumb

Seminte de porumb timpuriu (grupa FAO: 300)

Margitta este cel mai raspandit hibrid semanat din portofoliul Marton Genetics. Semintele sunt disponibile in saci cu 70.000 de boabe fiecare, suficient pentru a semana 1,10 hectare. Acest hibrid este recomandat pentru semanatul timpuriu, prezinta caracterul „stay green“ si se comporta bine in toate conditiile de productie, in special in cazul aplicarii tehnologiilor intensive.

Datorita pierderii rapide a umiditatii, se poate recolta la o umiditate scazuta a bobului. Daca nu este irigat, se recomanda o densitate de 65.000 pana la 72.000 de plante recoltabile la hectar. Daca va fi irigat, densitatea recomandata este cuprinsa intre 75.000 si 85.000 de plante la hectar.

Seminte de porumb semitimpuriu (grupa FAO: 380)

MvTarjan se numara, de asemenea, printre cei mai raspanditi hibrizi din portofoliul Marton Genetics. Este disponibil la saci de 5 kilograme, cantitate suficienta pentru a semana o suprafata de 20 de ari. Are o adaptabilitate excelenta si se comporta bine in toate conditiile de productie, fiind considerat cea mai buna alegere de catre fermierii care doresc sa aiba parte de recolte bogate si de calitate cu cheltuieli reduse. Neirigat, e recomandata o densitate intre 65.000 si 70.000 de plante recoltabile la hectar. Irigat, densitatea potrivita e cuprinsa intre 75.000 si 85.000 de plante recoltabile la hectar.

Seminte de porumb semitardiv (grupa FAO: 420)

Semintele P0268PioneerGrain Silo reprezinta cel mai cultivat hibrid pentru siloz in Franta, unde este apreciat indeosebi pentru productivitatea exceptionala in boabe. Este recomandata folosirea sa in special in zonele semi-aride si semi-umede din vestul si sudul Romaniei, precum si pentru semanatul timpuriu.

Este un hibrid ofensiv, cu inradacinare profunda, insertie medie si o capacitate crescuta de inchidere timpurie a stomatelor in conditii de arsita. Densitatea recomandata pe terenuri neirigate este cuprinsa intre 65.000 si 70.000 de plante recoltabile la hectare, iar pe terenuri irigate intre 75.000 si 84.000 de plante recoltabile la hectar.

Seminte de porumb tardiv (grupa FAO: 480)

P0900 Pioneer este un hibrid tardiv, cu potential foarte mare de productie si cu o buna toleranta la seceta. Este disponibil in saci care contin 80 000 de boabe fiecare, cantitate cu care pot fi semanate 1,20 de hectare. Radacinile au o putere foarte mare de explorare a solului, iar planta se remarca prin buna stabilitate si prin rezistenta la bolile stiuletelui. Este recomandat pentru plantare in zonele cu pluviometrie ridicata din vestul Romaniei sau pe terenuri irigate. Densitatea ideala este cuprinsa intre 77.000 si 82.000 de plante recoltabile la hectar.

Raportand grupa FAO la tipul de sol pe care urmeaza sa le cultivi, vei cumpara seminte porumb potrivite si vei avea parte de recolta dorita, atat calitativ, cat si cantitativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *