Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Ce purtam pe terenul de baschet?

Jucatorii de baschet, fie ei profesionisti sau amatori, au nevoie de multa forta, agilitate si rezistenta pentru a juca. Echipamentul de baschet purtat trebuie sa fie suficient de comod incat sa sprijine miscarile jucatorului, nu sa le impiedice, iar pantofii sa fie o combinatie buna intre gradul de amortizare necesar cand se efectueaza sariturile si rezistenta la alunecare cand se alearga in viteza. De-a lungul timpului s-au incercat foarte multe variante inclusiv de materiale pentru echipamentul sportivilor, observandu-se ca echipamentul purtat afecteaza performanta jucatorului si capacitatea corpului de a-si regla temperatura si de a ramane uscat in timpul jocului.

Pantaloni scurti

Pantalonii scurti sunt o parte importanta din uniforma unui baschetbalist, pe piata existand o mare varietate de produse. Acestia trebuie sa fie suficient de lungi incat sa te simti in siguranta ca nu ai mai multa expunere decat iti doresti in executarea anumitor miscari, dar sa nu iti limiteze miscarile. La antrenamente sau la joaca, o varianta preferata sunt cei cu compresie, pentru ca ofera un plus de stabilitate si suport, iar la meciuri poti alege stilul clasic pe care il vezi la jucatorii din NBA, dar sa alegi materiale care te ajuta sa iti reglezi temperatura corpului. 

Tricouri sau bluze

Variantele cele mai recomandate de topuri pentru baschet sunt cele cu compresie, insa si un top cu un design mulat este o alegere corecta, ajutand la mentinerea temperaturii corporale si conferind o aerodinamica mai buna decat un tricou sau o bluza larga, pentru a te ajuta sa ajungi mai repede la cosul de baschet. Variantele fara maneca sau cu maneca scurta dar nu stramta sunt mai utile daca jucam in sala de sport sau pe orice teren acoperit, iar jocul la exterior necesita mai degraba un top cu maneca lunga pentru a proteja de soare si a mentine temperatura scazuta la nivelul bratelor.

Incaltaminte

Ghetele de baschet trebuie sa nu stranga dar nici sa fie prea larga, piciorul sa aiba suficient loc de miscare fara a se simti restrictionat. De luat in considerare este si rezistenta la alunecare, deoarece baschetul este un joc care necesita viteza, iar o eventuala alunecare poate provoca accidentari si o scadere a performantelor. Gradul de amortizare pe care il ofera ghetele de baschet depinde de preferintele fiecaruia, unii prefera amortizare mai ridicata si o stabilitate mai mare, altii un grad mai scazut de amortizare si o viteza de miscare mai mare.

Accesorii

Sosetele folosite pot varia de la cele de bumbac pentru sportivi, la variante cu compresie si pana la sosete din lana pentru antrenamente iarna.

Lenjeria trebuie sa ofere si ea sustinerea necesara fara a restrictiona miscarile, cele mai utilizate fiind boxerii la care se adauga bustiera sport in cazul femeilor.

Banderolele, fie ele pentru cap sau mana, sunt o metoda de a tine transpiratia departe.

Sfaturi

  • Alege marimea potrivita pentru o mai buna libertate de miscare;
  • Cauta materiale calitative care sa te mentina uscat si sa iti regleze temperatura corpului;
  • Echipeaza-te corespunzator vremii de afara;
  • Imbraca-te in straturi ca sa iti poti ajusta mai usor echipamentul odata iesit din casa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *