Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Ce este obezitatea sindromica

Sindromul metabolic sau obezitatea sindromica este o afectiune medicala caracterizata prin acumularea de grasime in zona abdominala, asociata cu o serie de boli cronice precum diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arteriala, boli cardiace si accidente vasculare cerebrale. Aceasta forma de obezitate este diferita de obezitatea generalizata, in care grasimea este depozitata uniform in intreg corpul. Persoanele cu obezitate sindromica au un indice al masei corporale (IMC) mai mare de 30, insa acest lucru nu este suficient pentru a diagnostica sindromul metabolic.

Cauzele obezitatii sindromice sunt complexe si includ factori genetici, lifestyle si mediul, cum ar fi alimentatia nesanatoasa si lipsa activitatii fizice. Persoanele cu obezitate sindromica au un risc crescut de a dezvolta boli cronice precum diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, boli cardiace, accidente vasculare cerebrale si cancer.

Diagnosticul obezitatii sindromice se bazeaza pe evaluarea starii generale de sanatate, a pliului abdominal si a nivelului de grasime corporala. De asemenea, se poate realiza si un test de masurare a glicemiei, colesterolului si a altor markeri de risc metabolic.

Tratamentul obezitatii sindromice presupune schimbari la nivel de stil de viata, cum ar fi alimentatia sanatoasa si activitatea fizica regulata. Terapia medicamentoasa si interventia chirurgicala sunt, de asemenea, optiuni in cazurile severe de obezitate. Este important sa se abordeze obezitatea sindromica prin intermediul unui plan de tratament individualizat, care sa ia in considerare nevoile si obiectivele fiecarei persoane.

Prevenirea obezitatii sindromice poate fi realizata prin adoptarea unui stil de viata activ si o alimentatie sanatoasa, precum si prin monitorizarea regulata a greutatii si a nivelului de grasime corporala. Este important sa se abordeze obezitatea in stadiu incipient, pentru a preveni aparitia complicatiilor si a deteriorarii starii de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *