Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Care sunt țările cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume?

Câteva țări domină cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, un element cheie în mixul energetic global utilizat în principal pentru producerea de căldură și electricitate.

Gazul natural este o resursă extrem de comercializată, care a devenit un combustibil esențial la nivel global – ceea ce înseamnă că acele țări care dețin rezerve mari au posibilitatea de a genera venituri naționale din exporturi, sporind-și în același timp propria lor securitate energetică.

Gazul este folosit mai ales în încălzire și în generarea de energie electrică, cu o popularitate crescută în ultimii ani ca și combustibil fosil cu ardere mai curată decât cărbunele și o alternativă mai ieftină la petrol.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), gazele naturale au reprezentat aproape o treime din creșterea globală a cererii de energie în ultimul deceniu, mai mult decât orice alt combustibil și reprezintă aproximativ 23% din cererea de energie primară a lumii.

Producția la nivel global a crescut constant de la criza financiară din 2008 – odată cu progresul fracturării șisturilor în SUA – totalizând 4 trilioane de m3 în 2019.

România are rezerve de gaze naturale dovedite de 100 mld. m3 și, de-a lungul timpului, a înregistrat câteva premiere mondiale în ceea ce privește producția și utilizarea gazelor naturale: 

  • a fost prima țară care a utilizat gazele naturale în scopuri industriale;
  • a fost prima țară exportatoare de gaze naturale din Europa (1959);
  • a avut primul oraș din Europa iluminat cu gaz natural (Turda, 1917) etc. 

Pe CEZInfo, găsești mai multe informații despre această resursă.

Ce țări dețin cele mai mari rezerve de gaze naturale?

1. Rusia – 38 de trilioane de metri cubi

Rusia deține cele mai mari resurse de gaze naturale din lume, cu un total dovedit de 38 tcm, conform BP Statistical Review of World Energy 2020. Acesta este echivalentul a aproximativ 19% din rezervele totale ale lumii.

Cele mai multe rezerve de gaze naturale ale Rusiei sunt localizate în Siberia, zăcămintele Yamburg, Urengoy și Medvezh’ye fiind cele mai cunoscute.

Compania Gazprom dispune de aproximativ 71% din rezervele de gaze ale țării, adică aproximativ 16% din totalul global.

2. Iran – 32 de trilioane de metri cubi

Iranul are în jur de 16% din ponderea globală a resurselor de gaze naturale, dispunând de o rezervă totală de 32 tcm.

Dezvoltarea acestor rezerve, dintre care numeroase sunt situate în larg, a fost împiedicată de sancțiunile economice internaționale impuse țării, în special de SUA ca răspuns la tensiunile geopolitice și la programul de dezvoltare nucleară.

Proprietatea celui mai mare zăcământ de gaz din lume – South Pars/North Dome – este deținută împreună cu țara vecină, Qatar.

3. Qatar – 24,7 trilioane de metri cubi

Qatarul dispune de 24,7 tcm  e gaze naturale, reprezentând puțin peste 12% din totalul global.

Cele mai multe rezerve sunt situate în perimetrul offshore de gaze naturale Northfield din Golful Persic, care se întinde pe o zonă aproximativ de aceeași dimensiune cu țara însăși și este cel mai mare zăcământ unic de gaze naturale din lume.

Fiind cel mai mare producător mondial de gaz natural lichefiat (GNL), Qatarul a fost și cel mai mare exportator de GNL în 2019, urmat îndeaproape de Australia.

4. Turkmenistan – 19,5 trilioane de metri cubi

Localizat în Asia Centrală, Turkmenistanul deține a 4-a cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume, cu un volum de 19,5 tcm., adică 9,8% din totalul resurselor globale.

Rezervele de gaze naturale din Turkmenistan se regăsesc în bazinul Amu Darya în SE, în bazinul Murgab în S și în bazinul Caspic de Sud în partea de V a țării.

Lipsa de investiții în infrastructură și capacitatea de export a îngrădit dezvoltarea acestor rezerve.

5. Statele Unite – 12,9 trilioane de metri cubi

SUA are 6,5% din rezervele mondiale de gaze naturale, producția de combustibil crescând vertiginos în ultimul deceniu, datorită revoluției fracturării șisturilor, care a ajutat SUA să devină cea mai mare națiune producătoare de petrol din lume.

În 2019, SUA au produs aproape un sfert din cantitatea de gaze naturale care aprovizionează întreg globul – aproximativ 921 de miliarde de metri cubi (mai mult decât orice altă țară).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *