Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Cardinal Iuliu Hossu-138 ani de la naștere

Iuliu Hossu a văzut lumina zilei în actualul județ Cluj, la 30 ianuarie 1885, la Milașul Mare. Până în 1904, când a început studiile teologice, a studiat la Milașul Mare, la Reghin și Târgu Mureș. A obținut două doctorate în 1906 și 1910 în Filosofie și Teologie la Roma.

De confesiune greco-catolică, Iuliu Hossu a ajuns funcționar eparhial la Lugoj și a fost un unionist convins. Din 1914, a fost preot militar cu gradul de sublocotenent KuK, fiind avansat episcop de Gherla în 1917 de către împăratul Carol II al Austriei. El a citit Rezoluția de Unire a Transilvaniei de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918. A fost senator de drept de Gherla, în România Mare. După 1947, când comuniștii au preluat complet puterea și au desființat Cultul greco-catolic, lui Iuliu Hossu i s-a propus scaunul metropolitan al Moldovei, scaun ortodox, pe care l-a refuzat. Cardinalul Iuliu Hosu a protestat vehement contra desființării confesiunii greco-catolice.

Refuzul lui de a accepta cooperarea cu comuniștii și a accepta desființarea cultului greco-catolic l-a făcut să fie închis sau să aibă domiciliu forțat la Dragoslavele, Căldărușani, la Sighet (1950-1955), Curtea de Argeș, și Ciorogârla, aici tăind până la internarea la Spitalul Colentina. Papa Paul VI l-a făcut cardinal (în secret) în 1969. În același an, un prieten a ajuns în secret la el și l-a înregistrat citind Rezoluția de la Alba Iulia, înregistrarea ajungând în Occident în 1976. Cardinalul Hossu a murit la București, la 28 mai 1970. În 1973, Vaticanul a făcut public faptul că Iuliu Hossu a fost cardinal.

Articolul Cardinal Iuliu Hossu-138 ani de la naștere apare prima dată în Stiri din Ardeal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *