Cand este oportuna reparatia cutiei de viteze?
Reparatia cutiei de viteze este una dintre cele mai importante reparatii facute pe un vehicul. Chiar si la masini mici pot fi dificultati dar problemele apar mai degraba la camioane, exact cand nici nu ne asteptam.
Este adevarat ca la orice cutie de viteze manuala se obseva din timp daca ceva nu functioneaza cum trebuie. Sunt simptome care daca apar este bine sa verificam motivele pentru care acestea au aparut.
De exemplu daca intra mai greu in anumite viteze sau sare din viteza respectiva, putem deja sa ne asteptam la unele defectiuni. Soferii, de cele mai multe ori in acest caz, spun doar ca vehicolul „este mofturos” si are personalitate si merg mai departe.
Mai trag o cursa/doua si forteaza cutia sa mai mearga putin. In mod sigur aceasta nu este cea mai buna strategie. Probabil cel mai bine ar fi sa mergem la un service specializat pe reparatii cutii viteze care sa desfaca cutia si sa verifice daca sunt sau nu probleme.
Este posibil ca la schimbarea uleiului sa dispara simptomele de defectiune si sa functioneze cutia mult timp dupa aceea. Aceste semnale pot arata ca uleiul deja nu mai ofera suficienta ungere pinioanelor si acestea nu mai lucreaza lin.
Oare este atat de importanta cantitatea si calitatea uleiului din cutie? Da, este foarte importanta. Mecanismul este in asa fel gandit incat in timpul functionarii sa fie tot timpul uns si racit intr-o baie de ulei. Daca aceasta baie de ulei nu mai are proprietatile necesare pentru protectia pieselor, ele nu vor mai lucra eficient sau se vor deteriora mai repede.
Simptomele insa pot semnaliza si probleme mai grave care trebuie rezolvate urgent, pana piesa cu defectiunea existenta nu deterioreaza si alte piese. Se poate intampla ca din cauza unei curse in plus, sa trebuiasca sa schimbam chiar mai multe piese.
De ce se intampla acest lucru? Daca o piesa are defectiune, aceasta nu mai lucreaza in parametrii corecti. Astfel creste uzura piesei si implicit si a celorlalte piese cu care conlucreaza. In functie de tipul defectiunii, se poate ajunge ca de pe piesa sa se rupa bucati mari care sa strice tot mecanismul.
Acest proces continua pana ce deteriorarea pieselor este atat de mare incat cutia sa nu mai functioneze sau pana schimbam toate piesele deteriorate. Se poate afirma ca, daca s-ar fi luat masuri din timp, costurile cu piesele de schimb ar fi fost mult mai mici.
Experienta ne spune ca din pacate la multe firme se asteapta pana in ultima clipa, pana cand camionul nu se mai poate deplasa si doar atunci e dus la reparat. Astfel ajung la defectiuni atat de serioase incat trebuie schimbate seturi intregi de pinioane.