Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Biroul de credite, o instituție de speriat? Există și bănci care acordă credite restanțierilor?

Biroul de Credit este o instituție care se ocupă de:

·         colectarea de la organizații financiare, surse publice și factori majori (companii de electricitate, apă și telefonie mobilă), date disponibile despre creditul unui debitor sau istoricul plăților;

·         procesarea informațiile colectate folosind tehnici adecvate (statistici, IT etc.);

·         comercializarea produselor derivate din aceste informații procesate (în special rapoarte de credit și notare) către, printre altele, instituțiilor de credit.

Care sunt avantajele pentru clienții furnizorului de date (instituții de credit, factori mari etc.) care sunt companii și persoane fizice?

Să promoveze un acces mai bun la credit, la un cost mai mic și la un nivel scăzut al cerințelor de garanție;

Să ia în considerare calitatea reputației lor în criteriile de evaluare ale organizațiilor de credit;

să beneficieze de o calitate mai bună a serviciilor din partea organizațiilor de credit, în special în ceea ce privește timpii de procesare pentru fișierele lor de credit;

să dispună de instrumente inovatoare (în special instrumente web) care să le permită să-și cunoască evaluarea, să verifice exactitatea informațiilor care le privesc și să treacă, dacă este necesar, la reclamații.

Pentru economiile naționale, un birou de credite contribuie la:

·         extinderea activității economice, prin îmbunătățirea accesului la finanțare pentru agenții economici, la un cost mai mic;

·         consolidarea eficienței supravegherii activității de credit și reducerea riscului sistemic;

·         consolidarea reputației statelor la nivel internațional, în special prin contribuția la consolidarea solidității sistemelor lor financiare;

·         consolidarea atractivității statelor față de investitorii străini, prin îmbunătățirea climatului de afaceri.

Un birou de credit colectează și cercetează informații de credit individuale și le vinde creditorilor contra cost, astfel încât aceștia să poată lua decizii cu privire la acordarea împrumuturilor. Birourile de credit atribuie punctaje de credit persoanelor fizice pe baza istoricului de credit pe care îl descoperă.

Birourile de credit nu decid dacă veți obține sau nu credit; ele doar colectează și sintetizează informații cu privire la riscul dvs. de credit și le transmit instituțiilor de creditare.

Cum funcționează birourile de credit

Birourile de credit sunt partenere cu toate tipurile de instituții de creditare și emitenți de credite pentru a le ajută să ia decizii de împrumut. Scopul lor principal este de a se asigura că creditorii dețîn informațiile de care au nevoie pentru a lua decizii de împrumut. Clienții tipici pentru un birou de credit includ băncile, creditorii ipotecări, emitenții de carduri de credit și alte companii de creditare financiară.

Birourile de credit nu sunt responsabile pentru a decide dacă unei persoane ar trebui sau nu să i se acorde credit. Beneficiarii creditelor pot fi, de asemenea, clienți ai birourilor de credit și primesc același serviciu – informații despre propriul istoric de credit. Dacă există clienți rău-platnici care figurează la biroul de credite vor găși cu greu bănci care acordă credite restanțierilor. De aceea acest birou este atât de „temut” de cei care au credite.

Majoritatea birourilor de credit se concentrează pe conturile de credit; cu toate acestea, unii accesează și informații mai cuprinzătoare, inclusiv istoricul plăților pentru facturile de la telefonul mobil, facturile la utilități, chirie și multe altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *