Beneficiile terapiei de cuplu
„Nu ne mai putem înțelege, ne certăm tot timpul”, „El/ea petrece mai mult timp pe Facebook /Netflix decât cu mine”, „Nu am făcut dragoste de luni de zile ”, „El/ea m-a înșelat, nu mai știu ce să fac ”. Orice s-ar spune, viața de cuplu nu este ușoară și adeseori se ajunge la terapie de cuplu.
Spre deosebire de strămoșii noștri pentru care căsătoria era mai presus de toate un aranjament practic, astăzi soțul/soția se așteaptă să fie partener de viață, cel mai bun prieten, iubit și dintr-o dată – un echilibru precar și greu de întreținut de-a lungul anilor. În aceste condiții, nu este surprinzător faptul că multe cupluri se află în dificultate: după 5 ani, mai mult de 50% dintre cupluri declară că sunt nemulțumiți de relația lor, mai mult de 20% au încetat să facă sex, iar peste 40% s-au despărțit deja.
De ce terapia de cuplu?
Multe dintre dificultățile din relațiile pe care le întâlnești zilnic pot fi rezolvate împreună sau cu ajutorul prietenilor și familiilor. Cu toate acestea, cercetările arată că problemele dificile sunt rareori rezolvate fără ajutor extern. Se pare că pentru mulți, problemele conjugale vin cu un sentiment de déjà vu, neputință sau lipsă de speranță.
Ce este terapia de cuplu?
Trebuie remarcat în primul rând că prin „cuplu” se înțelege aici o varietate foarte largă de relații: relații noi, la fel ca relațiile de drept comun și căsătoriile și relațiile dintre partenerii de același sex, precum și relațiile heterosexuale.
Terapia de cuplu îți permite să abordezi diferitele dificultăți, bazându-te pe o persoană externă, terapeutul de cuplu. Acest profesionist din domeniul sănătății aduce o nouă perspectivă asupra funcționării cuplului și sprijină partenerii în schimbările pe care doresc să le facă. Astfel, terapeutul de cuplu este aliatul fiecăruia dintre cei doi parteneri – dar mai presus de toate, el sau ea se află în slujba obiectivelor comune ale cuplului.
Și acesta este adesea primul pas în terapie, stabilind obiective clare la care ambii parteneri doresc să se angajeze împreună. Iată câteva: „certuri mai puține” … „recâștigarea dorinței sexuale”, „înțelegere mai bună pentru a crește mai bine adolescenții” sau, uneori: „găsirea celui mai bun mod de a separare”. În mod surprinzător, este adesea posibil să te pui de acord asupra unor obiective concrete și motivante, chiar și atunci când ești într-un conflict profund.
Cum funcționează terapia de cuplu în practică?
De obicei, terapia de cuplu constă în sesiuni cu terapeutul și „teme” de făcut între sesiuni. Este adesea o muncă foarte practică, care are ca scop îmbunătățirea vieții cotidiene a cuplului și dezvoltarea capacităților lor de a depăși împreună dificultățile.
În cele din urmă, indiferent dacă este să rămâi împreună cu partenerul sau să te separi cu respect, terapia de cuplu poate fi un loc de negociere, în care ambii parteneri își pot exprima nevoile fără judecată și pot găsi împreună modalități de a le satisface.