Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Avantaje și dezavantaje ale bateriilor cu gel

Bateriile au rol foarte important în viața de zi cu zi, iar utilizarea lor este importantă pentru o serie de activități pe care cu toții le facem. Mașinile, vehiculele pe două roți, diverse vehicule electrice, bărcile și chiar și utilajele agricole, inclusiv cele pe care le folosim la scară mai mică în propria curte (ex. mașina de tuns iarbă), au nevoie de baterii pentru a funcționa și pentru a te ajuta să duci anumite sarcini la bun sfârșit. De asemenea, bateriile reprezintă o sursă esențială pentru situații în care apar defecțiuni ale sistemului clasic, ele fiind principala sursă de energie în astfel de cazuri. În plus, vehiculele electrice reprezintă o alternativă la mijloacele de transport tradiționale, fiind opțiunea ideală pentru reducerea poluării la nivel global. Evident, vehiculele electrice funcționează pe bază de baterii, iar acestea sunt de mai multe tipuri.

Avantajele bateriilor cu gel

Bateriile cu gel sunt baterii cu plumb-acid, cu supapă regulată, ce nu necesită întreținere tocmai pentru că acidul sulfuric este sub formă de gel. Unul dintre principalele avantaje ale acestor baterii gel îl reprezintă faptul că acestea sunt extrem de robuste, dar și versatile. Bateriile cu gel pot să fie utilizate inclusiv în locuri care nu dispun de prea multă ventilație.

Pentru că substanța din baterii are consistență de tip gel, nu există niciun risc de scurgere, prin urmare bateria poate să fie plasată în orice poziție, spre deosebire de bateriile tradiționale care trebuie menținute în poziție verticală pentru a evita orice posibile incidente. Chiar dacă bateria cu gel se sparge, gelul nu se poate scurge. 

În același timp, acest tip de baterii prezintă o rezistență remarcabilă la vibrații și șocuri și nu produc vapori de hidrogen, așa că nu este nicio problemă în a le plasa într-o zonă ventilată în timpul încărcării lor.

Un avantaj deosebit de important al bateriilor cu gel este că pot să fie repornite chiar dacă sunt lăsate descărcate o perioadă mai lungă de timp, asta spre deosebire de bateriile umede. Bateriile cu gel nu dezvoltă o memorie care să le reducă acea capacitate de a se reîncărca, motiv pentru care vor funcționa foarte bine chiar și după un timp în care au fost descărcate.

Utilizări are bateriilor cu gel

Avantajele pe care le prezintă bateriile cu gel sunt numeroase, motiv pentru care acestea sunt utilizate în foarte multe domenii și aplicații, cum ar fi:

  • mașini electrice
  • transport public
  • companii aeriene
  • calculatoare 
  • ventilatoarele utilizate în unitățile medicale
  • stocarea energiei electrice solare (inclusiv pentru iluminarea de urgență)

Așadar, bateriile cu gel sunt utile în foarte multe situații, iar achiziționarea lor reprezintă o investiție importantă. 

Sfaturi pentru prelungirea duratei de viață a bateriilor cu gel

Utilizarea bateriilor cu gel este recomandată pentru că oferă o durată lungă de viață și întreținerea este redusă, spre deosebire de alte baterii. Chiar dacă prețul este mai ridicat, bateriile cu gel reprezintă o investiție pe termen lung, așa că această achiziție este una de viitor. Un lucru de care trebuie ținut cont este că încărcarea trebuie oprită odată ce este completă, pentru a evita deteriorarea bateriei și pierderea capacității de încărcare. Pentru a crește durata de viață a bateriei aceasta trebuie ținută departe de zonele cu temperatură ridicată, căldura fiind un factor extern dăunător pentru saturația cu acid sulfuric. 

Bateriile reprezintă o alternativă tot mai populară, mai ales în ceea ce privește mijloacele de transport. Gradul ridicat de poluare de la nivel global a determinat specialiștii să apeleze la alte variante, mult mai prietenoase cu mediul. Încălzirea prin panouri solare cu baterii este un sistem care se dorește a fi implementat în cât mai multe locuințe, la fel ca achiziționarea de mașini electrice. În România există deja numeroase stații de încărcare pentru bateriile mașinilor electrice, iar fenomenul pare să capete o amploare tot mai mare.

Dintre toate tipurile de baterii, bateriile cu gel sunt ceva mai scumpe, însă calitatea lor este incontestabilă. Faptul că nu necesită întreținere, au o durată de viață foarte lungă și pot fi utilizate la capacitate maximă chiar și după o perioată în care nu au fost încărcate, reprezintă principalele avantaje, indiferent de contextul în care este nevoie de acestea. Bateriile de calitate reprezintă o modalitate sustenabilă de a îndeplini o diversitate de sarcini pe care trebuie să le faci zilnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *