Autorizatie ISU 2020 – ce prevede legislatia pentru prevenirea incendiilor in acest an?
In anul 2020, persoanele care doresc o autorizatie ISU trebuie sa respecte unele reglementari in acest sens. Autorizatia ISU se poate obtine foarte usor in colaborare cu o companie specializata in domeniu. detinerea unei astfel de autorizatii nu trebuie sa fie un lux, desi unele persoane interesate de obtinerea acesteia asa o considera, uneori fiind necesara reabilitarea in totalitate a cladirilor.
Autorizatie ISU: simplu act formal sau necesitate?
Obtinerea autorizatiei ISU nu este un simplu act formal, dovada stau miile de incendii izbucnite anual si cazurile ramase in istorie, precum cazul Colectiv. Reprezentantii cladirilor trebuie sa obtina aceste documente pentru a nu fi raspunzatoare de eventualele pierderi de vieti omenesti si pagube materiale semnificative.
In aproape toate cazurile de obtinere a autorizatiei ISU sunt necesare investitii, insa acestea sunt de bun augur, menite sa protejeze clientii. In Romania, majoritatea unitatilor de invatamant detin o astfel de autorizatie, care va fi necesara inclusiv barurilor, restaurantelor, cluburilor de noapte. In cazul depozitelor si cladirilor de producte exigentele sunt mult mai mari, iar investitiile sunt de ordinul a sute de mii de euro.
Obtinerea autorizatiei ISU nu este o misiune imposibila si nu trebuie privita in acest mod, ci ca o obligatie si o necesitate pentru o viata linistita.
Statisticile incendiilor in Romaniain 2019 si 2020
In Romania in anul 2019 s-a inregistrat cel mai mare numar de incendii din ultimii sase ani. Numarul incendiilor a crescut foarte mult comparativ cu 2018, conform datelor furnizate de IGSU. Asadar, in anul 2019 in Romania s-au inregistrat 41040 de incendii, dintre care 6807 la locuinte. Cauzele au nclus cosurile si burlanele necuratate sau defecte, instalatiile defecte si improvizate, precum si mijloacele de incalzire defecte.
Autorizatia ISU si sistemele de detectare, semnalizare si avertizare incendiu
Chiar daca este obtinuta autorizatia ISU, acest lucru nu inseamna ca respectiva cladire este complet asigurata impotriva incendiilor, ci doar ca indeplineste toate normele necesare pentru functionare. De aceea, reprezentantii cladirilor ar trebui sa investeasca in sisteme de detectare, semnalizare si avertizare incendiu pentru a se proteja.
Un sistem performant pastreaza proprietatea in deplna siguranta chiar si atunci cand proprietarii nu se afla in localitate sau la sediul companiei. Aceste sisteme ii vor ajuta sa se confrunte cu un inamic nevazut si sa faca fata unui dezastru iminent, acoperind toate metodele de detectectie de la temperatura si pana la fum.
Amplasarea sistemelor de detectie incendiu in cladirile autorizate ISU
Sistemele de detectie incendiu variaza in functie de tipul de alarma necesar, dar si de structura cladirii. Aceste sisteme se vor instala in zona centrala a compartimentarii cladirii. Se pot amplasa in partea de sus a plafoanelor separate cu un tavan fals. In plus, cladirile cu mai multe etaje pot avea detectoare de fum instalate pe fiecare nivel inclusiv pe casa scarii si pe plafonul ultimului nivel.