Stiri Cluj Azi

Stiri online din Cluj

Aproape 4.000 de beneficiari ai atelierelor gratuite „Nutriție pentru SuperEroi”, în Cluj-Napoca și Ploiești

După succesul Programului „înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației, echipa Asociației Medicover a adus în atenție un alt proiect, de această dată adresat elevilor de clasa a IV-a din orașele de implementare Cluj-Napoca și Ploiești, numit „Nutriție pentru SuperEroi”. 

Lansat în noiembrie 2022, creat împreună cu nutriționist-dieteticienii Erika Deac și Ioana Mesea și beneficiind de implicarea unei echipe de specialiști în nutriție, acesta a luat forma unor ateliere gratuite de nutriție online, pline de jocuri și personaje distractive. În cadrul celor două sesiuni educative, copiilor le-au fost explicate principalele grupe de alimente, proporțiile în care trebuie ele combinate pentru o masă echilibrată, dar și beneficiile pe care le aduc organismului.

12 luni, 56 de școli și aproape 4.000 de beneficiari

După un an de la lansare, proiectul are parte de rezultate notabile. Numărul elevilor din Cluj-Napoca și Ploiești care s-au bucurat de informațiile împărtășite prin intermediul atelierelor nutriționale „Nutriție pentru SuperEroi” se apropie de 4.000, fiind implicate 153 de cadre didactice de la 56 de școli. 

„Ne-am dorit să fim prezenți în cât mai multe școli, pentru a-i ajuta pe elevi să înțeleagă că un stil de viață armonios presupune alegeri alimentare sănătoase, iar acestea pot fi făcute cu ușurință dacă există o serie de cunoștințe despre nutriție. Cu sprijin din partea Primăriei Cluj-Napoca și Inspectoratului Școlar Județean, am reușit să extindem numărul beneficiarilor și să amplificăm, spre încântarea tuturor, impactul proiectului nostru”, punctează Irina Sandor, coordonator local Cluj-Napoca.

„Am urmărit ca efectele acestor ateliere să se facă simțite și în afara mediului școlar, astfel încât să aibă de câștigat atât elevul, cât și întreaga lui familie. Raționamentul pe care ne-am bazat a fost unul simplu: când o informație este interesantă, ea merită împărtășită și, mai ales, pusă în practică. În definitiv, la orice vârstă este important să cunoști proporțiile în care trebuie combinate alimentele pentru a obține o «farfurie perfectă», plină de sațietate și nutrienți”, adaugă Erika Deac, nutriționist-dietetician.

„Inițiativa noastră a avut la bază o nevoie de mare actualitate, anume cea de informare a elevilor de clasa a IV-a cu privire la aspectele unei alimentații sănătoase și echilibrate. Faptul că lecțiile elementare de nutriție nu sunt atât de prezente în școli ne-a motivat să luăm atitudine și să venim cu o alternativă prietenoasă și creativă, care a vorbit pe înțelesul copiilor: «Nutriție pentru SuperEroi». Prin personaje inedite și activități interactive, celor mici nu doar că le-a fost menținută atenția, însă le-a fost stimulat și interesul pentru o alimentație corectă, ceea ce a făcut ca procesul de asimilare a informațiilor să fie facilitat”, afirmă Ioana Mesea, nutriționist-dietetician.

Un alt proiect derivat din Programul „înCerc”, în curând

Deschiderea, interesul și reacțiile pozitive ale publicului beneficiar pentru avantajele unui stil de viață organizat, cu focus pe activitate fizică susținută și nutriție echilibrată, au fost remarcate și valorificate. Drept urmare, după mai bine de șase ani de la debutul Programului „înCerc”, membrii Asociației Medicover se pregătesc să lanseze un proiect ce va fi disponibil la nivel național, pentru toate școlile din România, indiferent dacă acestea se află în mediul urban sau rural.

„Continuitatea este una din cheile succesului când discutăm despre adoptarea unui regim alimentar sănătos și prevenirea excesului ponderal ori a dezvoltării diabetului zaharat. Inițiativa «Nutriție pentru SuperEroi» demonstrează, asemenea Programului «înCerc», că niciodată nu e prea devreme să educi publicul. Trebuie doar să identifici abordarea cea mai potrivită, să îți păstrezi energia și să crezi în cauza ta. În mai puțin de un an, am reușit să fim aproape de 4.000 de elevi prin atelierele noastre online, un rezultat încurajator pentru noul nostru demers cu focus pe stil de viață echilibrat, care vizează o implementare la nivel național. Dar revenim cu detalii, în curând”, conchide George Istrate, Directorul General al Asociației Medicover. 

Despre „Nutriție pentru SuperEroi”Acest proiect continuă eforturile Programului „înCerc”, care a reușit, în cei peste 6 ani de existență, să aducă îmbunătățiri semnificative ale stilului de viață pentru sute de elevi din Cluj-Napoca și Ploiești (scăderi ale indicelui de masă corporală, îmbunătățirea procentului de masă musculară și pierderi din țesutul adipos în exces s-au înregistrat în cazul a peste 70% dintre participanții care au finalizat etapa de consiliere individuală).
„Nutriție pentru SuperEroi” a fost lansat în noiembrie 2022 și a fost gândit sub forma a două ateliere educative pentru elevii de clasa a IV-a din Cluj-Napoca și Ploiești. În cadrul sesiunilor de formare, copiii au învățat prin jocuri, povești și activități distractive care sunt principalele grupe de alimente, în ce proporții ar trebui ele combinate, dar și beneficiile pe care le aduc organismului.
Mai multe informații despre cele două inițiative ale Asociației Medicover pot fi găsite pe site-ul oficial, la secțiunile „Apariții media” și „Articole specialiști”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *