7 sfaturi utile pentru o performanta sportiva ridicata
- Intotdeauna se incepe cu incalzirea
Fiecare antrenament sau joc este important sa fie inceput cu exercitii de incalzire. Acestea pregatesc organismul pentru ceea ce urmeaza, crescand pulsul inimii si imbunatatind circulatia sangelui spre muschi, astfel ca se vor preveni accidentarile.
Incalzirea trebuie sa dureze undeva la 5-10 minute si sa fie formata din exercitii cardio usoare, pe care le mentii pana incepi sa transpiri.
Incheie incalzirea cu exercitii care mimeaza miscarile pe care le vei face in cadrul sportului practicat, dar la o intensitate mai mica. Astfel, corpul tau va fi pregatit pentru ceea ce urmeaza.
- Exercitii de stretching
Odata incalziti muschii, ei devin mai elastici si sunt pregatiti pentru a fi intinsi.
Intinderile statice (unde fixam pozitia pentru 10-30 de secunde) sau cele dinamice vor pregati muschii, tendoanele si articulatiile pentru sport, oferind baza necesara pentru e executa o gama mai larga de miscari fara restrictii.
Cu cat este mai pregatit organismul pentru antrenament, cu atat scade posibilitatea de accidente.
- Antrenamentul sa fie progresiv
Cand incepem antrenamentul, e bine sa incepem la intensitate mai mica. Incercarea de a face cat mai multe intr-un timp cat mai scurt va conduce la dureri si febra musculara.
Pe perioada antrenamentului, se creste intensitatea, cu aproximativ 5% crestere atunci cand simtim ca e prea usor.
Este foarte important sa nu uitam de utilizarea unui echipament corespunzator, in marimile potrivite, pentru a fi protejati de anumite incidente si pentru a ne sprijini cresterea performantelor.
- Scaderea intensitatii antrenamentului sa nu fie brusca
Poate cea mai trecuta cu vederea parte a unui antrenament, este aceasta scadere graduala a activitatii atunci cand urmeaza sa ne oprim. Ajuta la scaderea pulsului, temperaturii, si la intrarea in repaus a musculaturii si a organismului.
Astfel, la finalul antrenamentului se recomanda 5-10 minute de exercitii cardiovasculare usoare, urmate de stretching.
Daca ne oprim din antrenamente brusc, febra musculara va fi mai puternica, iar organismul mai greu de recuperat pana la urmatorul antrenament.
- Sa ascultam ce ne transmite corpul
Nu trebuie sa ignoram durerile articulare, musculare, care nu dau semne de imbunatatiri dupa 1-2 zile, deoarece pot semnala unele probleme de sanatate mai grave.
Daca organismul nostru este prea obosit dupa un antrenament sau joc anterior, ar fi indicat sa facem inca o zi de pauza pentru a nu risca accidentarile.
- Recuperarea
Odihna este extrem de importanta pentru a evita incidentele si a ne imbunatati mai repede performantele.
In general, e bine sa avem 1-2 zile pe saptamana de pauza, iar daca nu dorim pauza propriu-zisa, putem face activitati usoare, cum ar fi o sedinta de yoga sau o plimbare in natura, care ne vor ajuta inclusiv pentru linistea psihica.
- Ce mancam se reflecta in performante
Foarte important pentru cresterea performantelor este sa avem un meniu sanatos, bine stabilit, care sa ne ofere toti macronutrientii necesari: proteine, grasimi, carbohidrati.
O dieta prea saraca in calorii sau prea bogata in alimente procesate si zaharuri conduce la slabiciune musculara, lipsa de vitalitate, oboseala si scaderea rezistentei.
Hidratarea este de asemenea importanta si trebuie mentinuta inainte, in timpul si dupa antrenamente si jocuri, folosind apa si diverse variante de apa cu electroliti.